Un ministru japonez a cerut la Washington o „noua ordine mondiala”: „Tarile autoritare au acumulat o putere imensa, atat din punct de vedere economic, cat si militar”

externe

Ministrul japonez al comertului si industriei a declarat, joi, ca liberul schimb si interdependenta economica de dupa Razboiul Rece au sprijinit regimurile autoritare, iar Statele Unite si democratiile similare ar trebui acum sa contracareze cu o „noua ordine mondiala”.

„Tarile autoritare au acumulat o putere imensa, atat din punct de vedere economic, cat si militar”, a declarat ministrul japonez al economiei, comertului si industriei, Yasutoshi Nishimura, intr-un discurs sustinut la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale din Washington, citat de Asahi Shimbun.

„Trebuie sa reconstruim o ordine mondiala bazata pe valorile fundamentale ale libertatii, democratiei, drepturilor omului si statului de drept”, a adaugat el.

Nishimura a facut aceste declaratii inainte de o vizita la Washington, saptamana viitoare, a premierului japonez Fumio Kishida, pentru discutii in care se asteapta sa se abordeze subiecte precum Ucraina, Coreea de Nord si tensiunile dintre China si Taiwan. Acest summit va fi precedat de discutii intre ministrii apararii si de externe din cele doua tari.

Kishida a declarat saptamana aceasta ca va discuta noua politica de securitate a Tokyo dupa ce aliatul cheie al Washingtonului in contracararea puterii crescande a Chinei in Asia a anuntat luna trecuta cea mai mare consolidare militara de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Apelul la arme al lui Nishimura vine pe fondul ingrijorarii tot mai mari, dupa invazia Rusiei in Ucraina, ca Beijingul si Moscova isi vor folosi controlul asupra resurselor energetice si influenta asupra lanturilor de aprovizionare a productiei pentru a impiedica Statele Unite, Japonia, Europa si altii sa se opuna obiectivelor lor diplomatice si militare.

Liderii din Grupul celor sapte natiuni industrializate vor discuta probabil si despre cum sa raspunda la coercitia economica atunci cand se vor intalni in luna mai in orasul japonez Hiroshima, a declarat Nishimura.

„S-ar putea sa trebuiasca sa facem pregatiri pentru a identifica punctele de sugrumare ale tarilor care doresc sa se angajeze in coercitie si apoi sa luam contramasuri daca este necesar”, a spus el.

Nishimura a avertizat ca democratiile trebuie sa isi protejeze puterea industriala si tehnologiile, in special cele care ar putea fi deturnate pentru uz militar.

El a indemnat ca cooperarea dintre SUA si Japonia sa se extinda dincolo de semiconductori si sa includa biotehnologia, inteligenta artificiala si stiinta cuantica.

De asemenea, el a promis sa colaboreze mai strans cu Washingtonul in ceea ce priveste controlul exporturilor.

„Este … absolut imperativ pentru noi sa ne consolidam cooperarea in domeniul controlului exporturilor”, a spus el. „Vom pune in aplicare controale stricte ale exporturilor, bazate pe cooperarea internationala, in timp ce ne vom implica indeaproape in schimbul de opinii cu Statele Unite si cu alte tari relevante.”

Nishimura s-a intalnit cu secretarul american al comertului, Gina Raimondo, inainte de discursul sau. Un comunicat al Departamentului Comertului a precizat ca au discutat despre importanta colaborarii in domeniul cercetarii si dezvoltarii si al controlului exporturilor.

Administratia Biden a declarat in octombrie ca intentioneaza sa incheie un acord cu aliatii pe termen scurt pentru a-i face sa se alature noilor reguli americane radicale care limiteaza accesul Chinei la instrumente sofisticate de fabricare a cipurilor, in incercarea de a incetini progresele tehnologice si militare ale acesteia.

Nishimura urmeaza sa se intalneasca vineri cu Katherine Tai, reprezentanta SUA pentru comert, pentru a semna un memorandum pentru lansarea unui grup de lucru pentru promovarea drepturilor omului si a standardelor internationale de munca in lanturile de aprovizionare, a declarat Departamentul pentru Comert al SUA.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: