externe

Un nou deces convenabil Kremlinului. Suspectul pentru asasinarea lui Litvinenko a murit intr-un spital din Moscova

Dmitri Kovtun, unul dintre cei doi rusi acuzati de Regatul Unit de otravirea la Londra, in 2006, a fostului ofiter al serviciilor secrete ruse FSB specializat in crima organizata, Aleksandr Litvinenko, a murit de COVID-19 intr-un spital din Moscova, a anuntat sambata agentia de presa rusa TASS, preluata de Reuters.

„Dmitri Kovtun a murit astazi (sambata – n.r.) intr-un spital din Moscova de COVID-19”, a anuntat o sursa apropiata lui Kovtun, potrivit EFE.

Litvinenko a murit la cateva saptamani dupa ce a baut ceai verde cu poloniu radioactiv la Hotelul Millenium din Londra, unde se intalnise cu Kovtun si cu un alt suspect, Andrei Lugovoi.

Anchetatorii britanici au gasit urme de poloniu la toate locurile din Londra pe unde trecusera cei doi suspecti, inclusiv in birouri, hoteluri, avioane si la stadionul echipei de fotbal Arsenal. Suspectii au negat ca l-ar fi otravit pe Litvinenko, iar Rusia a refuzat sa-i extradeze pentru a fi judecati.

Litvinenko, cetatean britanic, devenise un opozant vocal al presedintelui rus Vladimir Putin. De pe patul de moarte, fostul spion l-a acuzat pe Putin ca a ordonat uciderea lui, insa Kremlinul a negat intotdeauna ca a avut vreun rol.

Un judecator in cadrul anchetei britanice asupra acestui caz a concluzionat in 2016 ca asasinarea lui Litvinenko a fost o operatiune a FSB aprobata cel mai probabil de directorul de la acea vreme a institutiei, Nikolai Patrusev, si de Putin insusi.

Iar in septembrie 2021, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis ca otravirea cu poloniu a lui Litvinenko „este imputabila Rusiei”.

TASS l-a citat pe Lugovoi, in prezent un membru proeminent al parlamentului rus, care a declarat ca deplange moartea „unui prieten apropiat si credincios”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Un ucrainean care incerca sa fuga in Romania a fost impuscat in cap la granita. Ce pedeapsa risca granicerul

In Transcarpatia, un politist de frontiera a impuscat mortal un civil care incerca sa treaca…

O oră ago

Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand…

5 ore ago

„Rusia nu are planuri de a cuceri Harkovul”, sustine Putin: „Vrem sa cream o zona tampon pentru a proteja Belgorodul”

Rusia nu intentioneaza, acum, sa cucereasca Harkovul din nord-estul Ucrainei, a declarat vineri presedintele rus…

3 ore ago

„Cel mai mare ochi de pe cer”: Marea Britanie a inceput lucrarile la cel mai mare telescop din lume, acesta va putea cauta planete locuibile – Video

Marea Britanie este pregatita sa construiasca cel mai mare telescop optic terestru din lume: Extremely…

3 ore ago

AUR se lauda cu faptul ca procurorii DNA i-ar fi deschis dosar penal lui Nicusor Dan: „S-a inceput urmarirea penala in urma plangerii noastre”

Mihai Enache, candidatul AUR la Primaria Capitalei, a afirmat vineri ca procurorii DNA au inceput…

3 ore ago

Un val de „caldura imposibila” a lovit Filipine in aprilie. Oamenii de stiinta avertizeaza ca urmeaza si mai rau

Valul de caldura record care a parjolit Filipinele in aprilie ar fi fost imposibil fara…

3 ore ago