Un nou razboi, Azerbaidjan a lansat operatiunea „Razbunarea” impotriva Armeniei

externe

Azerbaidjanul a anuntat miercuri ca armata sa a ocupat pozitii si a distrus tinte armene in enclava Nagorno-Karabah, in cadrul unei operatiuni militare pe care a denumit-o ”Razbunarea” si care provoaca temeri privind riscul reizbucnirii unui razboi azero-armean in aceasta enclava azera cu populatie majoritar armeana.

Armata azera ”a stabilit controlul asupra mai multor pozitii inalte”, printre care si dealuri, a transmis Ministerul azer al Apararii, citat de AFP, adaugand ca trupele azere isi fortifica pozitiile ocupate.

Cele doua tabere anuntasera mai devreme moartea a cel putin doi combatanti armeni si a unui soldat azer in aceasta reizbucnire de violente.

Citeste si: Reizbucneste violent razboiul dintre Armenia si Azerbaidjan. Doi soldati armeni au fost ucisi, 14 sunt raniti. Azerbaidjan a atacat cu drone Bayraktar furnizate de Turcia – Video

Rusia, care a mediat acordul de incetare a focului ce a pus capat razboiului din anul 2020 si a desfasurat o forta de mentinere a pacii in Nagorno-Karabah, a acuzat Azerbaidjanul ca a incalcat armistitiul in zona Saribaba.

Moscova ia ”masuri pentru a stabiliza situatia”, care se deterioreaza in zona, a transmis Ministerul rus al Apararii.

Potrivit versiunii Ministerului azer al Apararii, trupele sale au fost tinta unor tiruri in districtul Latcin, o zona tampon intre frontiera armeana si Nagorno-Karabah, astfel ca a lansat o operatiune de represalii, de unde si numele de ”Razbunarea” pe care l-a dat acesteia.

Armenia si Azerbaidjan isi disputa din anii ’90 provincia azera cu populatie majoritar armeana Nagorno-Karabah. Ultimul lor razboi, purtat in toamna anului 2020, s-a soldat cu circa 6.500 de morti si a fost oprit prin armistitiul negociat de Rusia in fata unei infrangeri iminente a trupelor armene.

Conform acordului incheiat atunci, Armenia a fost nevoita sa cedeze Azerbaidjanului o parte a acestei provincii si teritoriile azere din jurul ei pe care le controla dupa razboiul desfasurat la inceputul anilor ’90.

Armenia are in mod traditional relatii stranse cu Rusia, inclusiv prin apartenenta la Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC). In timpul conflictului din Nagorno-Karabah din toamna anului 2020 premierul Nikol Pasinian a cerut Moscovei ca OTSC sa intervina, fortele armene fiind depasite de capabilitatile armatei azere, care beneficia de sprijinul Turciei.

Kremlinul – care il considera pe Pasinian drept un politician pro-occidental, venit la putere in urma unei „revolutii colorate” – a refuzat atunci, motivand ca regiunea Nagorno-Karabah nu este teritoriul Armeniei, fapt recunoscut la nivel international.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: