Categories: actualitateexterne

Un nou razboi devastator se profileaza in Orientul Mijlociu. Presa occidentala anunta ca Trump inarmeaza masiv Arabia Saudita

Anuntand contracte de armament care totalizeaza o suma record de 110 miliarde de dolari incheiate cu Arabia Saudita, presedintele american Donald Trump determina Riadul sa joace un rol militar mai important in regiune, in primul rand in fata Iranului, scrie marti intr-un comentariu France Presse, citat de Agerpres.

Astfel, SUA prevad in special sa vanda Arabiei Saudite sistemul de aparare antiracheta THAAD, pe care Washingtonul tocmai l-a instalat in Coreea de Sud impotriva rachetelor Phenianului.

Acest sistem, care costa cateva miliarde de dolari, produs in doar cateva exemplare, urmeaza sa asigure Arabiei Saudite o protectie impotriva rachetelor balistice iraniene.

In foarte scurt timp, Washingtonul va relua de asemenea livrarea catre Riad a bombelor cu ghidaj de precizie, pe care administratia presedintelui Barack Obama o suspendase, aceasta fiind si o demonstratie a sprijinului american fata de campania militara a Arabiei Saudite in Yemen impotriva rebelilor houthi sustinuti de Iran, in pofida criticilor internationale din cauza victimelor civile facute de bombardamentele saudite.

„Este un semnal clar” al administratiei Trump „care va avea un nivel diferit de cooperare” cu administratia saudita dupa tensiunile de la sfarsitul mandatului lui Obama, explica John Capello, expert al Fundatiei pentru apararea democratiilor, un think tank cu orientare conservatoare din Washington.

Ca si in Europa si in Asia, administratia Trump vrea sa-si vada aliatii asumandu-si un rol mai larg in asigurarea propriei securitati si sa conteze mai putin pe sprijinul armatei americane, explica el.

„Majorand capacitatile militare saudite”, SUA vor „probabil sa-i vada pe sauditi ca iau o parte mai mare din povara” amenintarilor regionale si in primul rand cea a Iranului, potrivit lui.

Ilustrand aceasta abordare, acordul de la Riad prevede astfel livrarea catre marina saudita a mai multor nave de lupta produse de Lockheed Martin.

Potrivit americanilor, aceasta va intari capacitatea de descurajare in fata marinei iraniene, considerata o amenintare pentru libertatea de navigatie in stramtorile strategice Ormuz in Golful Persic si Bab-el-Mandeb in Marea Rosie.

O „problema-cheie” pentru administratia americana, subliniaza Tony Cordesman, expert la think tank-ul CSIS din Washington. Potrivit lui, Washingtonul ofera spre vanzare arme tuturor tarilor Golfului cu speranta de a vedea aceste tari sporindu-si interoperabilitatea militara, pentru a putea constitui o structura de aparare colectiva in fata Iranului.

In opinia sa, acordul de la Riad este „un pas” facut pentru a progresa spre aceasta alianta regionala pe care Washingtonul o doreste. „In urma cu cateva saptamani, responsabili ai administratiei americane au evocat posibilitatea unui NATO arab”, aminteste el.

Expertii relativizeaza totusi efectul deciziilor anuntate la Riad, notand ca atat continutul acordului, cat si calendarul sau de aplicare raman inca foarte vagi.

Potrivit lui Tony Cordesman, acordul marcheaza de fapt o revenire la normal dupa tensiunile de anul trecut sub presedintia lui Barack Obama, provocate in special de acordul asupra programului nuclear iranian, dar care acum „au fost rezolvate la nivelul celor doua guverne”.

„Exista acum o incredere din partea sauditilor in faptul ca SUA vor fi un partener strategic durabil” in cazul amenintarii pe care o reprezinta pentru ei ultraconservatorii iranieni, spune acesta.

Un tip de armament ramane totusi exclus din discutiile americano-saudite: avioanele Stealth F-35 cu care sauditii si alte tari din Gof ar dori sa se poata echipa.

Israelul, care participa la programul F-35 si tocmai a primit primele aparate, se opune ca tarile arabe sa acceada la acest tip de tehnologie.

„Ar exista mijloace de a vinde F-35” tarilor din Golf, „care ar reduce pericolul potential pentru Israel”, noteaza Loren Thompson, de la Lexington Institute, un think tank apropiat industriei de aparare americana. „Dar nu cred ca administratia Trump sa fie gata sa recurga la aceasta optiune”, adauga el.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Cum se castiga contracte de peste 1 milion euro cu primaria lui Piedone. Denumirea firmei norocoase contine numele nepotului lui Piedone

Intr-o plangere adresata DNA de catre un fost director din Primaria Sectorului 5, aflata in…

2 ore ago

Macron revine si subliniaza: „Nu exclud trimiterea de trupe occidentale in Ucraina. Ce securitate va mai exista pentru Romania, Moldova, Polonia daca Rusia va castiga in Ucraina?”

Presedintele francez Emmanuel Macron a reiterat posibilitatea trimiterii de trupe occidentale pe teren in Ucraina,…

37 de minute ago

Un nou atac devastator cu ATACMS lansat de Ucraina. Peste 100 de soldati rusi ar fi fost ucisi chiar pe poligonul de antrenament

Peste 100 de soldati rusi ar fi fost ucisi dupa ce un teren de antrenament…

54 de minute ago

Franta depaseste (din nou) Marea Britanie in cursa investitiilor straine, pe fondul incetinirii cresterii economice in Europa

Franta a ramas cea mai atractiva destinatie din Europa pentru investitiile straine directe in 2023,…

O oră ago

UE anunta un pachet de ajutor de 1 miliard de euro pentru Liban, in incercarea de a reduce fluxul de refugiati sirieni

Uniunea Europeana va oferi Libanului un ajutor financiar de 1 miliard de euro pe o…

O oră ago