Un nou vaccin ar putea proteja impotriva oricarei tulpini de virus cu o singura injectie

externe

vaccin universal, virus, ARN

Oamenii de stiinta par a fi aproape de a crea un vaccin „one-and-done” care poate proteja impotriva oricarei tulpini a unui virus cu o singura injectie.

Intr-un comunicat de presa al Universitatii din California – Riverside, citat de publicatia Salon, unul dintre cercetatorii din spatele noului vaccin ARN, Rong Hai, a explicat de ce el si colegii sai sunt atat de entuziasmati de vaccinul lor experimental – si presupus universal.

„Ceea ce vreau sa subliniez in legatura cu aceasta strategie de vaccin este ca are o gama larga de utilizare”, a declarat Hai, virusolog si coautor al unei noi lucrari despre vaccinul candidat in Proceedings of the National Academy of Sciences. „Este aplicabila la orice numar de virusuri, larg eficienta impotriva oricarei variante a unui virus si sigura pentru un spectru larg de persoane”. „Acesta ar putea fi”, a continuat el, „vaccinul universal pe care il cautam”.

In vaccinurile traditionale bazate pe inoculare, exista fie o versiune „moarta” a virusului impotriva caruia protejeaza, fie o versiune „vie” modificata, care se bazeaza pe raspunsul imunitar trecut al organismului la un agent patogen cunoscut pentru a functiona. Ambele determina organismul sa produca atat celule T care ataca virusul, cat si celule B „de memorie” care antreneaza sistemul imunitar sa lupte impotriva acestuia in viitor.

Deoarece vaccinurile cu virus viu introduc virusul in organism, persoanele cu un sistem imunitar subdezvoltat sau hiperactiv, cum ar fi bebelusii sau persoanele cu tulburari de imunocompromitere, au adesea efecte secundare intense.

Acest nou candidat, in schimb, „nu se bazeaza pe faptul ca organismul vaccinat are acest raspuns imunitar traditional sau proteine active din punct de vedere imunitar”, se explica in comunicatul de presa. In schimb, foloseste „molecule mici de ARN care reduc la tacere reactiile adverse” si pe care corpul nostru le creeaza in mod natural printr-un proces cunoscut sub numele de interferenta ARN, sau ARNi.

In timp ce virusii blocheaza in mod obisnuit procesul RNAi, moleculele suplimentare ar putea face ca virusurile sa „nu se exprime”, asa cum descrie profesorul de microbiologie al UCR si autorul principal al lucrarii, Shouwei Ding, si sa nu se angajeze in acest blocaj.

„Daca facem un virus mutant care nu poate produce proteina pentru a suprima RNAi-ul nostru, putem slabi virusul. Acesta se poate replica pana la un anumit nivel, dar apoi pierde batalia in fata raspunsului RNAi al gazdei”, spune Ding in comunicatul de presa. „Un virus slabit in acest fel poate fi folosit ca vaccin pentru a stimula sistemul nostru imunitar RNAi”.

Echipa UCR a folosit soareci mutanti care nu aveau celule B si T si le-a administrat atat o injectie de vaccin RNAi, cat si o doza letala de Nodamura, un virus de soarece transmis de tantari. Dupa doar o singura injectie, soarecii au fost protejati de Nodamura timp de 90 de zile – si se pare ca doza a produs acelasi efect si la puii de soarece.

Desi, in mod evident, virusii sufera mutatii galopante, cercetatorii spun ca nu cred ca agentii patogeni vor reusi sa ocoleasca acest nou vaccin, inca fara nume. „Virusurile pot suferi mutatii in regiuni care nu sunt vizate de vaccinurile traditionale”, a declarat Hai, virusologul. „Cu toate acestea, noi tintim intregul lor genom cu mii de ARN-uri mici. Virusurile nu pot scapa de acest lucru”.

De asemenea, cercetatorii de la UCR cred ca vor putea sa „taie si sa lipeasca” strategia lor de creare a vaccinului si sa o foloseasca pentru orice, de la gripa si COVID-19 pana la alte virusuri SARS si chiar febra dengue – desi, desigur, inca nu au testat vaccinul pe oameni si nu este clar cand o vor face.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: