Un nou vaccin impotriva superbacteriilor din spitale transforma sistemul imunitar in „Hulk”

externe

Unul din 31 de pacienti internati in spitale din SUA se lupta cu o infectie pe care au contractat-o in timpul spitalizarii pentru o alta problema de sanatate, iar 90.000 mor din cauza acestor infectii asociate asistentei medicale (IAM). In timp ce unele dintre acestea raspund la tratamentele standard pentru infectii, majoritatea sunt cauzate de „superbacterii”, agenti patogeni care au dezvoltat rezistenta la antimicrobiene.

Un vaccin impotriva „superbacteriilor”, care pune temporar sistemul imunitar in alerta, ar putea intr-o zi sa reduca numarul persoanelor care contracteaza MRSA, pneumonie si alte infectii in timpul spitalizarii, potrivit Big Think.

Ideea este ca un pacient sa primeasca acest vaccin atunci cand este internat pentru prima data in spital, oferindu-i o protectie suplimentara impotriva infectiilor pe durata sederii sale.

„Este un sistem de avertizare timpurie”, a declarat autorul principal Brad Spellberg. „Este ca si cum Securitatea Nationala ar lansa o alerta terorista. ‘Toata lumea, fiti cu ochii in patru’”.

„Alertati soldatii si tancurile din sistemul vostru imunitar”, a continuat el. „Vaccinul ii activeaza. ‘Doamne, e un pericol aici. Ar fi bine sa ma transform in Hulk’. Adica, atunci cand ai superbacterii rele la panda, atunci vrei ca Hulk sa astepte sa se napusteasca, mai degraba decat Dr. Banner, nu?”.

Cum functioneaza: Vaccinul impotriva superbacteriilor contine trei ingrediente, iar doua dintre acestea sunt deja folosite in vaccinurile aprobate de FDA. Al treilea este o bucata dintr-o ciuperca care se gaseste adesea pe pielea umana – acesta este antigenul care declanseaza raspunsul imunitar.

In cadrul testelor efectuate pe soareci, vaccinul a crescut rezerva de macrofage, un tip de celule imunitare care mananca agentii patogeni, si le-a oferit protectie impotriva microbilor care provoaca MRSA, pneumonie si alte infectii respiratorii acute frecvente. Atunci cand rozatoarele au dezvoltat infectii, durata de supravietuire a fost mai mare decat cea a martorilor nevaccinati.

La animale, vaccinul a inceput sa actioneze in 24 de ore, iar protectia a durat pana la 28 de zile. Doar 5% dintre sederile in spital dureaza mai mult de trei saptamani, iar o a doua injectie ar putea extinde fereastra de protectie pentru cei care se afla in spital pentru perioade mai lungi, potrivit testelor efectuate de echipa.

Limitarile: Cercetatorii noteaza ca si-au testat vaccinul doar impotriva acestor superbacterii, astfel incat sunt necesare mai multe studii pentru a afla daca acesta ar putea fi capabil sa previna IAM-urile cauzate de alti agenti patogeni.

Acest vaccin probabil ca nu este ceva ce ar putea fi administrat fiecarei persoane internate intr-un spital, de asemenea – probabil ca cel putin unele vor avea afectiuni in care declansarea sistemului imunitar in acest mod nu ar fi recomandata.

Privind in viitor: Cercetatorii de la USC au infiintat un start-up, ExBaq, pentru a continua dezvoltarea vaccinului lor impotriva superbacteriilor si sunt deja in discutii cu producatorii de vaccinuri, inclusiv AstraZeneca, in vederea unui parteneriat in cadrul proiectului.

Urmatorul pas va fi un studiu clinic pe voluntari sanatosi pentru a determina doza ideala si a confirma ca vaccinul este sigur.

„Bacteria va gasi intotdeauna o modalitate de a pacali antibioticele, asa ca eu cred ca dezvoltarea unui vaccin care va preveni infectia de la inceput va fi mult mai eficienta”, a declarat Jun Yan.

„De asemenea, prevenind infectia si reducand numarul de infectii pe care le vedem in spital, va scadea si cantitatea de antibiotice pe care medicii trebuie sa le foloseasca, ceea ce reprezinta, de asemenea, un mijloc de a combate rezistenta la antibiotice”, a adaugat ea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: