Un oras din Islanda a fost evacuat din cauza ca un vulcan din apropiere sta sa erupa

externe

crapatura in sosea, islanda

Pescuitul a fost punctul de atractie principal al orasului Grindavik, dar acum fisurile din sosea si crapaturile din peretii cladirilor il pun pe harta, relateaza Euronews.

Casele apartinand celor 4.000 de locuitori ai orasului au fost evacuate sambata, oamenii de stiinta prezicand ca vulcanul Fagradalsfjall ar putea erupe in orice moment.

Luni, locuitorilor li s-a permis sa se intoarca in casele lor timp de doar cinci minute pentru a-si recupera bunurile cele mai valoroase, inclusiv oile si alte animale.

Islanda, care are 33 de sisteme vulcanice active, a declarat stare de urgenta, iar in mai multe orase din apropiere au fost deschise adaposturi si centre de ajutor.

„Avem o fisura care are o lungime de aproximativ 15 kilometri si oriunde pe aceasta fisura putem vedea ca s-ar putea produce o eruptie”, a declarat Vidir Reynisson, seful agentiei islandeze de protectie civila si gestionare a situatiilor de urgenta.

Trei eruptii au avut loc in apropiere de Fagradalsfjall, in martie 2021, august 2022 si iulie 2023 – toate departe de orice infrastructura sau zone populate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: