externe

Un oras din Islanda a fost evacuat din cauza ca un vulcan din apropiere sta sa erupa

Pescuitul a fost punctul de atractie principal al orasului Grindavik, dar acum fisurile din sosea si crapaturile din peretii cladirilor il pun pe harta, relateaza Euronews.

Casele apartinand celor 4.000 de locuitori ai orasului au fost evacuate sambata, oamenii de stiinta prezicand ca vulcanul Fagradalsfjall ar putea erupe in orice moment.

Luni, locuitorilor li s-a permis sa se intoarca in casele lor timp de doar cinci minute pentru a-si recupera bunurile cele mai valoroase, inclusiv oile si alte animale.

Islanda, care are 33 de sisteme vulcanice active, a declarat stare de urgenta, iar in mai multe orase din apropiere au fost deschise adaposturi si centre de ajutor.

„Avem o fisura care are o lungime de aproximativ 15 kilometri si oriunde pe aceasta fisura putem vedea ca s-ar putea produce o eruptie”, a declarat Vidir Reynisson, seful agentiei islandeze de protectie civila si gestionare a situatiilor de urgenta.

Trei eruptii au avut loc in apropiere de Fagradalsfjall, in martie 2021, august 2022 si iulie 2023 – toate departe de orice infrastructura sau zone populate.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Romanii pot raporta deepfake-urile si manipularile online la Ministerul Digitalizarii. Ministrul le multumeste „partenerilor Google, Meta si TikTok”

Romanii pot reclama dezinformarile si deepfake-urile, realizate cu ajutorul Inteligentei Artificiale (IA) de pe platformele…

1 minut ago

Bataie ca-n filme in parlamentul din Taiwan. Un deputat din opozitie a furat un proiect de lege care urma sa fie votat si a fugit cu el – VIDEO

Legislatorii puterii si ai opozitiei din Taiwan s-au implicat vineri in incaierari fizice si atacuri…

15 minute ago

Regimul nord-coreean confirma ca a lansat o racheta balistica si promite sporirea fortei nucleare a tarii

Coreea de Nord a confirmat sambata ca a testat o racheta balistica tactica, a transmis…

30 de minute ago

Cum va fi vremea in weekend. De duminica se incalzeste, dar vom avea si averse de ploaie si furtuni

Dupa valul de ploi si frig, vremea se schimba la sfarsitul saptamanii. Directorul Administratiei Nationale…

52 de minute ago

Recensamantul din Kosovo, prelungit cu o saptamana

Guvernul kosovar a decis in ultimul moment sa prelungeasca durata recensamantului in curs, primul din…

14 ore ago