Un proiect de lege depus in parlamentul rus prevede ca infractorii condamnati sa fie trimisi pe frontul din Ucraina, in loc sa mai mearga la inchisoare

externe

infractori, rusi, inchisoare, inrolati, armata, front, Ucraina

Trei legislatori din partidul Rusia Unita, aflat la putere in Rusia, sunt coautori ai unui proiect de lege care ar permite ca soldatii care servesc in cadrul contractelor cu Ministerul Apararii sa fie scutiti de pedeapsa pentru anumite infractiuni.

Potrivit unei surse familiarizate cu proiectul de lege citate de site-ul independent rusesc Meduza, legislatia este menita sa „sporeasca atractivitatea serviciului militar”, aratand ca „pentru realizari militare, statul este dispus sa ierte unii infractori”.

„Este timpul pentru o schimbare a prioritatilor morale, iar infractorii pot cere mila statului in schimbul unor acte de curaj”, a declarat sursa. El a adaugat ca aparitia acestui proiect de lege atat de aproape de alegerile prezidentiale din Rusia nu este o coincidenta, precizand ca initiativa este menita sa „creeze un fundal emotional pozitiv” pentru soldati.

Avocatul pentru drepturile omului Irina Biriukova a declarat ca proiectul de lege se refera la eliberarea conditionata si nu la gratiere, care poate fi acordata doar de presedinte.

„Sunt doua proceduri diferite [care ii pot scuti pe condamnati de pedepsele lor]. In cazul gratierii, presedintele semneaza un decret pe baza unei decizii luate de o comisie de gratiere. Dupa gratiere, ca sa simplificam, persoana este complet scutita de restul pedepsei”, a explicat Biriukova.

Pe de alta parte, in cadrul procesului de eliberare conditionata la care se face referire in noua legislatie, pe de alta parte, pedeapsa unei persoane ar fi mentinuta, dar suspendata, a spus Biriukova. „Cu alte cuvinte, daca persoana condamnata comite o [noua] infractiune [mai tarziu], pedeapsa neexecutata se adauga la noua sa sentinta”, a adaugat ea. Ea a precizat ca, deoarece aceasta procedura nu exista in prezent in contextul serviciului militar in legislatia rusa, proiectul de lege va trebui sa ofere detalii in acest sens.

Proiectul de lege ar completa legislatia adoptata in vara anului 2023, care a pus bazele pentru ca soldatii contractuali sa fie scutiti de pedepse penale, dar nu a specificat mecanismul prin care acest lucru s-ar intampla. „Pentru mine, acest mecanism legal nu este destul de clar in acest moment”, a declarat Biriukova. „Ministerul Apararii nu este o agentie care poate da pur si simplu instructiuni sefului unei unitati penitenciare”.

Potrivit deputatului din Duma de Stat Pavel Kraseninnikov, unul dintre autorii proiectului de lege, noul proiect de lege va permite persoanelor care fac obiectul unei anchete, persoanelor care se confrunta cu acuzatii si persoanelor deja condamnate sa semneze contracte cu Ministerul Apararii, dupa care cazurile lor vor fi suspendate sau sentintele lor vor fi inlocuite cu eliberarea conditionata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: