Un rinichi de porc continua sa functioneze de peste o luna in corpul unui barbat aflat in moarte cerebrala

externe

Transplant rinichi porc

Un rinichi de porc transplantat de chirurgi intr-un om aflat in moarte cerebrala a continuat sa functioneze normal mai mult de o luna – un pas critic catre o operatie pe care echipa din New York spera sa o incerce in cele din urma la pacienti vii, transmite The Guardian.

Cel mai recent experiment, anuntat miercuri de catre New York University Langone Health, marcheaza cea mai lunga perioada in care un rinichi de porc a functionat la o persoana, chiar daca este vorba despre o persoana decedata. Cercetatorii urmaresc acum performantele rinichiului pentru o a doua luna.

„Oare acest organ va functiona cu adevarat ca un organ uman? Pana acum se pare ca da”, a declarat pentru Associated Press Dr. Robert Montgomery, directorul institutului de transplanturi de la NYU Langone.

„Arata chiar mai bine decat un rinichi uman”, a declarat Montgomery pe 14 iulie, in timp ce inlocuia rinichii unui barbat decedat cu un singur rinichi provenit de la un porc modificat genetic – si a urmarit cum acesta a inceput imediat sa produca urina.

Posibilitatea ca rinichii de porc sa ajute intr-o buna zi la reducerea penuriei de organe transplantabile a convins familia lui Maurice „Mo” Miller, in varsta de 57 de ani, din nordul statului New York, sa doneze corpul sau pentru experiment.

„M-am luptat cu acest lucru”, a declarat sora sa, Mary Miller-Duffy, pentru AP. Dar ii placea sa-i ajute pe altii si „cred ca asta este ceea ce si-ar fi dorit fratele meu. Asa ca le-am oferit corpul  fratelui meu”.

„Va fi in cartile de medicina si va trai pentru totdeauna”, a adaugat ea.

Incercarile de transplant de la animal la om au esuat timp de decenii, deoarece sistemul imunitar al oamenilor a atacat tesutul strain. Acum, cercetatorii folosesc porci modificati genetic pentru ca organele lor sa se potriveasca mai bine cu cele umane.

Anul trecut, cu o permisiune speciala din partea autoritatilor de reglementare, chirurgii de la Universitatea din Maryland au transplantat o inima de porc modificata genetic, ca o ultima incercare de salvare a unui barbat pe moarte. Acesta a supravietuit doar doua luni inainte ca organul sa esueze din motive care nu sunt pe deplin intelese, dar care ofera lectii pentru incercarile viitoare.

Acum, Food and Drug Administration analizeaza daca va permite sau nu efectuarea unor studii mici, dar riguroase, privind transplanturile de inima sau rinichi de porc la pacienti voluntari.

Experimentul de la NYU este unul din sirul de evolutii menite sa accelereze inceperea unor astfel de teste clinice. Tot miercuri, Universitatea din Alabama la Birmingham (UAB) a raportat un alt succes important – o pereche de rinichi de porc a functionat normal in interiorul unui alt corp donat timp de sapte zile.

Rinichii indeplinesc o gama larga de sarcini in organism, dincolo de producerea urinei. In revista Jama Surgery, chirurgul de transplant de la UAB, Dr. Jayme Locke, a raportat testele de laborator care documenteaza performanta organelor de porc modificate genetic. Ea a declarat ca experimentul de o saptamana a demonstrat ca acestea pot „asigura o functie renala de mentinere a vietii”.

Aceste experimente sunt esentiale pentru a raspunde la mai multe intrebari ramase „intr-un cadru in care nu punem in pericol viata cuiva”, a declarat Montgomery, chirurgul de transplant de rinichi de la Universitatea din New York, care a primit, de asemenea, propriul transplant de inima si care este foarte constient de necesitatea unei noi surse de organe.

Operatia in sine nu este foarte diferita de alte mii de operatii pe care le-a efectuat „dar undeva in mintea ta este enormitatea a ceea ce faci… recunoscand ca acest lucru ar putea avea un impact urias asupra viitorului transplantului”, a spus Montgomery.

Operatia a necesitat o sincronizare atenta. Dis-de-dimineata, doctorii Adam Griesemer si Jeffrey Stern au zburat sute de kilometri pana la o instalatie in care compania Revivicor Inc, cu sediul in Virginia, gazduieste porci modificati genetic – si au recuperat rinichi lipsiti de o gena care ar declansa distrugerea imediata de catre sistemul imunitar uman.

In timp ce se grabeau sa se intoarca la NYU, Montgomery scotea ambii rinichi din corpul donat, astfel incat sa nu existe niciun dubiu daca rinichiul de porc care urma sa soseasca in curand functiona. Un rinichi de porc a fost transplantat, iar celalalt a fost pastrat pentru comparatie cand experimentul se va incheia.

Cat ar trebui sa dureze aceste experimente? Locke, din Alabama, a spus ca acest lucru nu este clar – iar printre intrebarile etice se numara cat timp o familie se simte confortabil si daca acest lucru contribuie sau nu la suferinta lor. Deoarece mentinerea unei persoane aflate in moarte cerebrala pe un ventilator este dificila, decizia depinde, de asemenea, de cat de stabil este corpul donat.

Muhammad Mohiuddin, de la Universitatea din Maryland, avertizeaza ca nu este clar cat de mult un corp decedat va imita reactiile unui pacient viu la un organ de porc – dar ca aceasta cercetare educa publicul, astfel incat „oamenii nu vor fi socati” cand va fi timpul sa se incerce din nou pe un pacient in viata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: