Un roman a fost numit sef al Delegatiei UE in Siria. Aurescu: „O reconfirmare la nivel european a expertizei Romaniei in ceea ce priveste regiunea Orientului Mijlociu”

news

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, saluta decizia Inaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe si politica de securitate, Josep Borrell, privind numirea diplomatului roman Dan Stoenescu ca sef (insarcinat cu afaceri) al Delegatiei Uniunii Europene in Siria, cu resedinta la Beirut.

„Numirea ambasadorului roman Dan Stoenescu este o reconfirmare la nivel european a expertizei Romaniei in ceea ce priveste regiunea Orientului Mijlociu, cat si o recunoastere a calitatilor diplomatice ale acestuia”, a declarat Aurescu, intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Stabilizarea Siriei ramane cruciala pentru securitatea intregii regiuni, iar intensificarea demersurilor pentru solutionarea pe cale politica a crizei din Siria reprezinta o prioritate la nivelul UE si al comunitatii internationale, subliniaza MAE.

„Ministerul Afacerilor Externe va continua demersurile de promovare a candidaturilor diplomatilor romani in cadrul Serviciului European de Actiune Externa (SEAE), pentru a asigura o reprezentare consolidata in cadrul diplomatiei europene, care sa reflecte expertiza vasta detinuta de acestia pe ansamblul agendei externe a Uniunii”, se mentioneaza in comunicat.

Alti patru romani ocupa in prezent pozitii de sef de Delegatie UE: Oana Cristina Popa in Muntenegru, Denisa-Elena Ionete in Niger, Traian Laurentiu Hristea in Mongolia si Cristian Tudor in Kuweit.

Potrivit MAE, pozitia obtinuta de Romania se plaseaza in contextul unei serii de succese diplomatice inregistrate anul trecut si in acest an, care au condus la o mai buna reprezentare a tarii noastre in UE si in cadrul diferitelor organizatii si structuri europene sau regionale.

In aceasta serie se inscrie obtinerea in 2020 de catre tara noastra, pentru prima data, a unui sediu al unei structuri europene la Bucuresti – Centrul european de competente industriale, tehnologice si de cercetare in domeniul securitatii cibernetice (Centrul Cyber al UE), a pozitiei de director executiv al Autoritatii Europene pentru Munca, precum si a pozitiei de sef al Delegatiei UE in Muntenegru.

De asemenea, in acest an, la 30 martie, Romania a obtinut pozitia de secretar general al Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN), fiind pentru prima data in istoria organizatiei cand tara noastra va detine aceasta functie si prima pozitie de secretar general al unei structuri de cooperare regionale obtinute de Romania.

Diplomat cu experienta in regiunea Orientului Mijlociu, Dan Stoenescu este din anul 2017 ambasadorul Romaniei in Republica Tunisiana. In perioada 2015 – 2016 a detinut functia de ministru delegat pentru relatiile cu romanii de pretutindeni in Ministerul Afacerilor Externe. Si-a desfasurat activitatea in cadrul ambasadelor Romaniei la Madrid si Beirut. In perioada 2011 – 2013 a fost presedinte al European Union National Institutes for Culture in Liban, pentru doua mandate consecutive, ca reprezentant al Institutului Cultural Roman.

In ceea ce priveste activitatea academica si de cercetare, in anul 2003 a obtinut licenta in Studii Internationale de la Austin College din Texas (SUA), iar in anul 2004 a obtinut o diploma de master in globalizare si dezvoltare de la Universitatea Warwick din Marea Britanie. A absolvit cursurile postuniversitare cu specializarea „Migratie fortata si studii asupra refugiatilor” la Universitatea Americana din Cairo (2006). Totodata, detine titlul de doctor in Stiinte Politice, acordat de Universitatea din Bucuresti (2009).

Mai mult despre: ,

Comentarii: