Un rus recunoaste ca a facut contrabanda cu electronice de uz militar din SUA pentru a ajuta Moscova sa ocoleasca sanctiunile

externe

cip

Un rus a pledat joi vinovat de exportul ilegal de produse electronice in Rusia pentru o posibila utilizare militara, incalcand astfel sanctiunile impuse dupa invazia Moscovei in Ucraina, a declarat Departamentul de Justitie al SUA, relateaza Kyiv Post.

Maxim Marcenko, care locuia in Hong Kong, a condus o retea impreuna cu alti doi rusi neidentificati care au cumparat in mod fraudulos cantitati mari de microelectronica de calitate militara de la distribuitori americani in numele unor utilizatori finali cu sediul in Rusia, potrivit DOJ.

Arestat in septembrie 2023, barbatul in varsta de 51 de ani a pledat joi, in fata unui tribunal din New York, vinovat de contrabanda si spalare de bani.

„Marcenko si-a ascuns planul de a canaliza aceste microelectronice – care pot fi utilizate in lunete de pusca, ochelari de vedere pe timp de noapte, sisteme optice termice si alte sisteme de armament – prin utilizarea de companii fantoma si alte tehnici elaborate de spalare a banilor”, a declarat procurorul american Damian Williams intr-o declaratie a DOJ

Marcenko va fi condamnat pe 29 mai.

Spalarea de bani este pasibila de o pedeapsa maxima de 20 de ani de inchisoare, in timp ce contrabanda atrage pana la 10 ani de inchisoare, a precizat departamentul.

Companiile fantoma ale lui Marchenko au mutat peste 1,6 milioane de dolari in SUA intre mai 2022 si august 2023 pentru a cumpara echipamentele, potrivit DOJ.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: