„Un suflu nou”. De ce Macron si-a schimbat guvernul in totalitate. Noul premier este o figura stearsa, primarul unui orasel

analize

Presedintele francez s-a despartit vineri de popularul sau premier Edouard Philippe cu dorinta de a initia o schimbare politica pentru finalul mandatului sau prezidential, numind prim-ministru un politician discret si aproape necunoscut, dar provenit tot din randurile dreptei, la fel ca Philippe, comenteaza AFP, citata de Agerpres.

Jean Castex, functionar de rang inalt, primar al unui mic oras, bun la munca administrativa dar nicidecum o figura politica de prim plan, a fost desemnat premier in urma demisiei prim-ministrului Philippe, devenit mai popular decat presedintele Macron.

In varsta de 55 de ani, Jean Castex a fost un colaborator al fostului presedinte Nicolas Sarkozy si primar din partea formatiunii acestuia, Republicanii, in orasul Prades, iar din luna aprilie este delegat interministerial insarcinat cu masurile de redeschidere a tarii in urma pandemiei COVID-19.

”Este un functionar complet si polivalent care este hotarat sa reformeze statul si sa conduca un dialog calm cu teritoriile”, astfel l-a descris Palatul Elysee in anuntul desemnarii.

Asadar, acest politician cu profil discret, putin expus pana in prezent, va avea sarcina sa puna in practica orientarile decise de Emmanuel Macron pana la alegerile prezidentiale din 2022, in timp ce seful statului incearca sa ”se reinventeze”.

Liderii opozitiei au criticat desemnarea lui Jean Castex, considerand ca este vorba despre o alegere a unui presedinte care vrea sa detina in continuare toate parghiile pentru a-si continua politica neschimbata si a se pregati pentru scrutinul prezidential fara a fi incomodat de un premier care l-ar putea pune in umbra.

”Ne-am fi asteptat la o schimbare politica, dar este doar ceva tehnocratic” cu cineva ”numit pentru a gestiona afacerile curente”, crede presedintele formatiunii Republicanii (LR), Christian Jacob.

Odata cu nominalizarea lui Jean Castex, ”presedintele Republicii isi confirma fara surprize directia. Ziua de maine va fi de dreapta, la fel ca ziua de ieri”, afirma la randul sau presedintele Partidului Socialist, Olivier Faure.

Noul guvern, a carui componenta va fi cunoscuta pana miercuri, va trebui sa puna in practica noua etapa a mandatului de cinci ani (mandatul prezidential, ”quinquennat” n.red), proiectul de reconstructie sociala, economica, politica de mediu si locala, a mai transmis Palatul Elysee.

Dupa trei ani de cand se afla la putere, timp in care a aplicat reforme economice si sociale controversate si a trecut prin mai multe crize, cum este cea a protestelor ”vestelor galbene” sau cea a epidemiei COVID-19, Emmanuel Macron a anuntat un suflu nou, o noua orientare, astfel incat sa ”se reinventeze”, conform cuvintelor sale, in conditiile in care popularitatea sa a scazut si Franta se pregateste pentru efectele economice negative ale pandemiei.

”Am partea mea de vina. Uneori am considerat ca trebuie mers repede cu anumite reforme. Aceasta nu poate functiona decat prin dialog. Am multe ambitii pentru tara noastra. Uneori am creat senzatia ca vreau sa fac reforme impotriva oamenilor”, a spus Macron intr-un interviu publicat vineri de presa regionala.

Totusi, ”directia in care m-am angajat in 2017 ramane valabila”, a tinut sa adauge liderul de la Elysee. Noul guvern va avea ca misiune sa aplice ”noul drum” pe care presedintele a inceput sa-l schiteze, cu accent pe politica de sanatate, persoanele varstnice si un plan pentru tineri.

Pentru acest ”guvern de lupta (…) vom avea putine prioritati”, a punctat Macron, acestea fiind ”relansarea economiei, continuarea refondarii protectiei noastre sociale si a mediului, restabilirea unei ordini publice juste, apararea suveranitatii europene”. Este nevoie de ”chipuri noi”, de ”noi talente”, ”de personalitati venite din orizonturi diferite”, a mai spus el.

Desi sustine ca nu este adevarat, schimbarea de guvern ii va permite lui Macron sa se pozitioneze pentru alegerile prezidentiale din 2022.

Aceasta schimbare survine dupa al doilea tur al alegerilor municipale, marcat de un puternic absenteism, o sanctiune pentru partidul prezidential La Republique En Marche, in timp ce ecologistii au inregistrat progrese in centrele urbane.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: