Un supravietuitor al poliomielitei a murit dupa 70 de ani petrecuti intr-un „plaman de fier”

life

Un supravietuitor al poliomielitei, care a trait intr-un plaman de fier timp de 70 de ani, a murit la varsta de 78 de ani, potrivit Sky News.

Paul Alexander, cunoscut sub numele de „Polio Paul”, a contractat boala virala in vara anului 1952, cand avea sase ani si a ramas paralizat de la gat in jos, fara a putea sa respire singur. A fost dus de urgenta la spitalul din Texas si s-a trezit in interiorul cilindrului metalic in care isi va petrece restul vietii.

Plamanul de fier a fost inventat in 1928. Este o capsula etansa care acopera intregul corp, in afara de cap, si functioneaza prin crearea unui vid de presiune negativa in jurul pacientului, care forteaza usor aerul in plamani pentru a permite pacientului sa respire. Desi versiunea specifica a plamanului de fier al lui Paul nu a mai fost fabricata din anii 1960, pe masura ce au fost dezvoltate masini mai noi, el nu a vrut sa treaca la un model mai nou, spunand ca s-a obisnuit cu „vechiul sau cal de fier” si a refuzat sa-si mai faca o gaura in gat, necesara pentru a trece la un aparat mai nou.

„Paul Alexander, `Omul din plamanul de fier`, a murit ieri. Dupa ce a supravietuit poliomielitei in copilarie, a trait peste 70 de ani intr-un plaman de fier. In acest timp, Paul a mers la facultate, a devenit avocat si autor publicat. Povestea lui a calatorit larg si departe, influentand pozitiv oameni din intreaga lume. Paul a fost un model incredibil care va continua sa fie amintit”, spune o actualizare pe pagina sa de GoFundMe facuta de organizatorului sau Christopher Ulmer.

Fratele sau, Philip, a spus intr-o declaratie postata de Ulmer pe pagina web ca este recunoscator „tuturor celor care au donat pentru strangerea de fonduri a fratelui meu”, care „I-a permis sa-si traiasca ultimii ani fara stres”, a spus el.

„Va plati si inmormantarea lui in aceasta perioada dificila. Este absolut incredibil sa citesc toate comentariile si sa aflu ca atat de multi oameni au fost inspirati de Paul. Sunt atat de recunoscator”, a adaugat Philip Alexander.

La un moment dat, dupa ce a invatat sa respire singur, Paul a putut sa-si paraseasca plamanul de fier pentru cateva ore si a inceput sa foloseasca un betisor de plastic cu un stilou atasat pentru a atinge o tastatura pentru a comunica cu oamenii.

Si-a scris povestea vietii intr-o carte intitulata („Three Minutes For A Dog” – „Trei minute pentru un caine).

Starea lui s-a deteriorat in ultimii ani, dezvoltand o infectie respiratorie persistenta si dureri la picioare de fiecare data cand se misca.

Intr-un interviu acordat The Guardian in aprilie 2020, Alexander a vorbit despre temerile sale in timpul pandemiei de COVID.
„Este exact asa cum a fost atunci, este aproape ciudat pentru mine. Ma sperie”, a spus el despre paralelele dintre focarul de poliomielita din SUA din anii 1950 si COVID-19.

Paul si-a petrecut cea mai mare parte a vietii in plamanul de fier, dar in primii ani a invatat o tehnica numita „respiratie glosofaringiana”, pe care a numit-o „respiratia broastei”.

Era o tehnica care necesita un efort constient si a avut nevoie de un an pentru a putea respira singur doar trei minute. Dar odata ce a reusit, asta a insemnat ca putea iesi din plamani pentru perioade scurte.

A trebuit sa doarma in aparat toata viata, deoarece nu a putut folosi tehnica in timp ce era inconstient, dar aceasta tehnica de respiratie l-a ajutat   sa obtina realizari incredibile de-a lungul vietii.

Dupa trei ani de practica, el a putut parasi plamanul pentru cateva ore , deoarece a spus ca tehnica a devenit in cele din urma memorie musculara.

Dupa ce a invatat sa respire singur pentru perioade mai lungi, el si-a cronometrat intervalele petrecute in afara plamanului cu perioadaca cand alti copii terminau scoala. Si-a facut prieteni, care au inceput sa-l scoata la cinema, mese si, eventual, restaurante si baruri.

La 21 de ani, el a devenit prima persoana care a absolvit un liceu din Dallas fara sa frecventeze fizic vreodata o clasa. A absolvit Dreptul cu note aproape doar de 10.

Dupa respingeri repetate timp de doi ani, a reusit sa intre la Southern Methodist University din Dallas si mai tarziu a urmat Facultatea de Drept la Universitatea Texas din Austin.

A devenit avocat in Dallas si Fort Worth si si-a reprezentat clientii intr-un scaun cu rotile modificat care ii tinea corpul drept.

A trecut examenele de barou la 40 de ani, moment in care traia singur si putea sa petreaca majoritatea zilelor in afara plamanului.

„N-o sa va vina sa credeti cati oameni au intrat in biroul meu de avocatura si mi-au vazut plamanul de fier si au spus: ‘Ce este asta? ‘, iar eu le-am spus: ‘Este un plaman de fier’. ‘Ce face?’ ‘Respira pentru mine’”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: