Un tablou unicat al lui Horea, dintr-o colectie particulara, expertizat la Muzeul Brukhental din Sibiu

news

Un tablou realizat in ulei de artistul transilvanean Ioan Constande, care il infatiseaza pe Horea, liderul rascoalei de la 1784, aflat intr-o colectie privata din Bucuresti a fost trimis spre expertiza la Muzeul National Brukenthal din Sibiu, informeaza Turnul Sfatului.

„Lucrarea este importanta din cel putin doua considerente. Unul este faptul ca acest tablou in ulei este realizat de Ioan Constande. Astazi se mai pastreaza putine lucrari in ulei realizate de acest artist transilvanean. Pe piata de arta, in muzee si in colectii private sunt insa multe gravuri realizate de Constande insa nu lucrari in ulei. Si in colectia Muzeului Brukenthal avem gravuri realizate dupa desenele lui Constande.

Un al doilea fapt important este acela ca personajul intruchipat de Ioan Constande este Horea, o figura istorica importanta a Romaniei. Din toate aceste considerente, va prezentam aceasta lucrare pe care o consider importanta atat pentru istoria artei, pentru recuperarea creatiei lui Ioan Constande si pentru intregirea galeriei artistice a chipurilor lui Horea realizate in decursul istoriei. Speram ca aceasta lucrare, prin generozitatea colectionarului din Bucuresti, sa poata fi expusa si vazuta de public anul acesta la Muzeul National Brukenthal”, spune Alexandru Chituta, manager interimar la Muzeul National Brukenthal.

La comanda guvernatorului Samuel von Brukenthal, artistii transilvaneni Franz Neuhauser si Anton Steinwald din Sibiu, au realizat chipurile lui Horea, Closca si Crisan cand erau intemnitati la Alba Iulia.

In decursul timpului la Muzeul National din Budapesta au fost descoperite si gravurile lui Horea, Closca si Crisan facute de artistul si curatorul colectiei lui Brukenthal – Franz Neuhauser.

Rascoala transilvaneana din 1784 a avut un mare ecou in Europa, lucru ce este confirmat si datorita numarului mare de stampe cu chipurile celor trei care au circulat in Europa Centrala. In secolul XIX se cunoaste faptul ca existau numerosi romani transilvaneni care aveau in casa, pe perete, chipurile lui Horia si Closca, lucru mentionat de A. de Gerando si I. Selegeanu in 1868.

In secolul XIX datorita miscarii de emancipare a romanilor din Transilvania se cunoaste un nou val in care personalitatile marcante din istoria acestui tinut sunt pictati sau sunt realizate numeroase gravuri la Sibiu sau la Budapesta.

In aceasta perioada, unul dintre cei mai valorosi artisti transilvaneni care realizeaza diferite gravuri cu Horea, Closca, Crisan, Avram Iancu, Gheorghe Baritiu s.a. este pictorul transilvanean Ioan Constande. Nascut la Rahau, in apropierea Sebesului, judetul Alba, a studiat, intre anii 1834-1843, la Academiile de Arte Frumoase din Budapesta si Viena. Din acest considerent, in marea majoritate a lucrarilor sale se semneaza ca Pictor academic. A ramas in istoria artei din Romania ca unul din principalii pictori dar mai ales desenatori si litografi. A fost profesor la Institutul „Terezianum” din Sibiu, din 1841 si participant la Revolutia din 1848 in calitate de comandant al garzilor civile din Ocna Sibiului.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: