Un tip de depresie nou identificat afecteaza 27% dintre pacienti

externe

depresie

Cei mai multi oameni cu depresie pot gasi usurare prin medicamente, dar procesul de incercare si eroare pentru a gasi medicamentul potrivit poate fi extrem de lung si chinuitor. Daca un medic ar sti ca pacientul sau are un anumit tip de depresie, ar avea mai multe sanse sa ii prescrie medicamentul potrivit din prima. Cercetatorii au descoperit ca multe persoane cu depresie se incadreaza in „biotipul cognitiv”, transmite Big Think.

Cercetatorii de la Universitatea Stanford au identificat un nou tip de depresie caracterizat prin probleme de cognitie – si este deosebit de rezistent la antidepresivele prescrise in mod obisnuit.

Descoperirea ar putea face ca cercetatorii si medicii sa identifice mai usor medicamentele care ii vor ajuta pe pacienti, indiferent de tipul lor de depresie.

Depresia 101: La un moment dat, aproximativ 5% dintre adulti sufera de depresie, avand sentimente prelungite de tristete, adesea fara o cauza vizibila.

Vestea buna este ca majoritatea persoanelor cu depresie pot gasi alinare prin intermediul medicamentelor. Vestea proasta este ca exista o multime de antidepresive, fiecare actionand asupra creierului intr-un mod usor diferit.

Deoarece, de obicei, medicii nu au cum sa stie ce antidepresiv va functiona cel mai bine pentru un anumit pacient, acestia incep de obicei prin a prescrie ceva care tinde sa ajute multi oameni, cum ar fi Lexapro. Daca acesta nu functioneaza, dupa cateva saptamani, pot prescrie altceva. Acest proces dureaza, iar pacientii ar putea chiar sa treaca prin medicamente care le inrautatesc simptomele.

„Sunt in mod regulat martora la suferinta, la pierderea sperantei si la cresterea suicidului care apare atunci cand oamenii trec prin procesul nostru de incercare si eroare”, a declarat autorul principal Laura Hack. „Si asta pentru ca incepem cu medicamente care au acelasi mecanism de actiune pentru toti cei care sufera de depresie, chiar daca depresia este destul de eterogena”.

Ideea principala: Daca un medic ar sti ca pacientul sau are un anumit tip de depresie, ar putea avea o sansa mai buna de a-i prescrie medicatia potrivita din prima, asa ca echipa de la Stanford a lansat un studiu care a cautat puncte comune in randul a peste 700 de persoane cu depresie nemedicamentata.

In timpul studiului, participantii au fost impartiti in trei grupuri, membrii fiecarui grup primind timp de 8 saptamani un antidepresiv comun: escitalopram (marca Lexapro), sertralina (Zoloft) sau venlafaxina-XR (Effexor).

Inainte si dupa ce au inceput sa ia medicamente, toti au fost supusi unor teste cognitive si au fost evaluate simptomele depresiei prin autoevaluari si prin sondaje administrate de un clinician. La inceputul studiului, aproape 100 dintre participanti au efectuat, de asemenea, o sarcina cognitiva in timp ce li se scana creierul.

Rata generala de remisie pentru biotipul cognitiv a fost cu 9% mai mica decat in cazul restului grupului

Rezultatele: Cercetatorii au descoperit ca 27% dintre participantii cu depresie prezentau, de asemenea, simptome semnificative legate de cognitie – probleme de concentrare, planificare, autocontrol etc. – precum si o activitate scazuta intr-o parte a creierului cunoscuta sub numele de „circuit de control cognitiv”.

Ei au etichetat acest profil drept „biotip cognitiv”, iar atunci cand au analizat modul in care persoanele cu acest tip de depresie au raspuns la medicamente, au descoperit ca aveau mai putine sanse de a intra in remisie (ceea ce inseamna ca scorul lor a coborat sub pragul depresiei clinice).

Pentru biotipul cognitiv, rata generala de remisie a fost de aproximativ 39%, comparativ cu aproximativ 48% pentru restul participantilor la studiu.

Privind in viitor: Cercetatorii spera ca studiul lor ar putea accelera procesul de gasire a medicamentelor potrivite pentru persoanele cu depresie. Un pacient nou diagnosticat ar putea completa un sondaj in cabinetul medicului sau pe computerul sau, iar scanarile cerebrale ar putea fi chiar comandate pentru cei ale caror raspunsuri sugereaza ca ar putea avea biotipul cognitiv.

Daca banuiala este confirmata cu ajutorul scanarilor, medicii ar putea sa sara peste Zoloft si sa incerce sa prescrie un antidepresiv cunoscut

pentru ca functioneaza deosebit de bine la persoanele cu tipul de depresie nou identificat.
Echipa de la Stanford se afla deja in cautarea unui astfel de medicament, cu guanfacina – un medicament pentru scaderea tensiunii arteriale, folosit si pentru tratarea ADHD – ca fiind unul dintre favoriti, deoarece actioneaza asupra partii din creier implicate in circuitul de control

cognitiv.
„Una dintre marile provocari este de a gasi o noua modalitate de a aborda ceea ce in prezent este un proces de incercare si eroare, astfel incat mai multi oameni sa se poata insanatosi mai repede”, a declarat autorul principal Leanne Williams. „Aducerea acestor masuri cognitive obiective, cum ar fi imagistica, ne va asigura ca nu folosim acelasi tratament la fiecare pacient”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: