Un tribunal polonez a condamnat o activista pentru drepturile omului la opt luni de munca in folosul comunitatii pentru ca a ajutat o femeie sa faca rost de pastile pentru avort

externe

Un tribunal din Polonia a condamnat la opt luni de munca in folosul comunitatii o activista pentru ca a ajutat o femeie insarcinata sa faca rost de pastile pentru avort, un caz de referinta privind drepturile la avort in tara predominant catolica, potrivit The Guardian.

„Nu simt ca ma confrunt singura cu instanta”, a declarat Justyna Wydrzynska la sedinta de marti. „In spatele meu sunt prietenii mei si sute de femei pe care nu am avut norocul sa le cunosc inca.”

Alaturi de Malta, Polonia are cele mai restrictive legi anti-avort din Europa, permitand terminarea sarcinii numai in caz de incest, viol sau un risc pentru sanatatea mamei. A ajuta o femeie sa faca avort este, de asemenea, ilegal.

JustynaWydrzynska, membra a Abortion Dream Team (ADT), un grup de activisti care ii ajuta pe polonezi sa acceseze medicamente pentru a facilita avortarea in strainatate, risca pana la trei ani de inchisoare.

Ea a declarat instantei de la Varsovia ca a trimis pastile unei femei care a fost victima a violentei domestice, potrivit paginii de Facebook a ADT.

Femeia a sunat la o linie de avort cerand ajutor pentru intreruperea sarcinii. Activistii au trimis-o pe Wydrzynska la caz, dupa care ea i-a trimis femeii prin posta medicamentele pe care le avea deja acasa.

„Pastilele pe care le aveam pentru uz personal si pe care le-am trimis Aniei sunt cea mai sigura modalitate de a intrerupe o sarcina in Polonia in acest moment. Nu am vrut ca Ania sa-si riste viata luand o decizie periculoasa, in conditiile in care exista o solutie atat de usoara si sigura din punct de vedere medical”, a adaugat ea.

In timp ce avortul era disponibil gratuit in Polonia sub regimul comunist, accesul la procedura a fost restrictionat in 1993. Alte restrictii au fost introduse in ianuarie 2021, facand procedura legala numai in cazurile de infractiune, cum ar fi viol sau incest, sau cand sarcina risca viata sau sanatatea femeii.

Totusi, legea incrimineaza doar cei care ajuta la efectuarea avortului, ceea ce inseamna ca avorturile autogestionate – o metoda populara de intrerupere a sarcinii – nu sunt incriminate. ADT a ajutat peste 9.000 de femei din Polonia sa acceseze avortul medical in 2022.

Activistii ADT au grija sa lucreze in limitele legii poloneze. Acestia ofera sfaturi despre cum sa comanzi tablete pentru avort din tari precum Olanda, de unde medicamentele pot fi achizitionate in mod legal. Activistii ADT nu se ocupa ei insisi de niciun pachet.

Cazul Aniei a fost o exceptie, a spus Wydrzynska. Femeia i-a spus ca este insarcinata si se confrunta cu violenta domestica. Sotul ei o impiedicase sa calatoreasca in Germania pentru a face avort. Sarcina ei avansa si din cauza primelor zile ale pandemiei de Covid nu stia daca va putea obtine tablete din strainatate.

„Stiam ca Ania se afla intr-o situatie disperata si aveam un set de pastile pentru uzul meu personal”, a spus Wydrzynska in instanta. „Nu ma simt vinovata. Auzind detaliile situatiei Aniei in aceasta sala de judecata nu a facut decat sa-mi intareasca convingerea ca am facut alegerea corecta.”

Pachetul cu medicamentul a fost gasit de sotul Aniei, care a sesizat politia. Cateva zile mai tarziu, Ania a avortat.

Wydrzynska a spus ca va face apel impotriva sentintei.

„Suntem puternici si impreuna suntem si mai puternici”, a scris ADT intr-o declaratie publica. „Nu vom inceta niciodata sa ne sustinem unii pe altii si nu vom inceta sa ajutam cu avorturile.”
Mai multi reprezentanti ai organizatiilor pentru drepturile omului au criticat condamnarea Justynei Wydrzynska.

Hillary Margolis, de la Human Rights Watch, a declarat: „Aceasta hotarare alarmanta si ingrozitoare necesita actiuni din partea Uniunii Europene pentru a opri vizarea cruda si concertata de catre Polonia a drepturilor de reproducere si a aparatorilor acestora… Guvernul polonez a aratat ca este pregatit sa faca orice pentru a ataca drepturile femeilor.”

„Acuzarea ei creaza un precedent periculos pentru vizarea aparatorilor drepturilor omului din Polonia, care lucreaza pentru promovarea drepturilor reproductive si pentru contestarea interzicerii de facto a avortului in Polonia”, a declarat si Keina Yoshida, consilier juridic principal la Centrul pentru Drepturile Reproductive.

Agnes Callamard, secretarul general al Amnesty International, a declarat: „Condamnarea de astazi marcheaza un nou record negativ al represiunii drepturilor de reproducere in Polonia, o revenire la o stare anterioare, pentru care femeile si fetele – si cei care le apara drepturile – platesc un pret mare”.

„Justyna nu ar fi trebuit niciodata sa fie judecata, pentru ca ceea ce a facut nu ar trebui sa fie niciodata o crima. Sprijinind o femeie care a cerut ajutor, Justyna a aratat compasiune. Prin apararea dreptului la avort in conditii de siguranta in Polonia, Justyna a dat dovada de curaj. Decizia lasa de astazi nu da dovada de niciuna. Condamnarea trebuie anulata”, a adaugat Callamard.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: