UNESCO cere reguli de etica mai solide in ceea ce priveste inteligenta artificiala (AI)

externe

UNESCO a cerut joi guvernelor sa implementeze reguli de etica mai solide in ceea ce priveste inteligenta artificiala (AI), relateaza dpa, preluata de Agerpres.

„Lumea are nevoie de reguli de etica mai solide pentru inteligenta artificiala: aceasta este provocarea vremurilor noastre”, a declarat la Paris directoarea generala a organismului cultural si stiintific al ONU, Audrey Azoulay.

Autoreglementarea acestei industrii nu este suficienta pentru a evita daunele etice cauzate de dezvoltarea continua a sistemelor AI, sustine UNESCO.

Azoulay a cerut punerea in aplicare a unei recomandari privind inteligenta artificiala adoptata de UNESCO in 2021.

Prin demersul sau, organizatia ONU a reactionat la apelul a peste 1.000 de experti care au cerut un moratoriu asupra noilor sisteme AI, a mai spus ea.

Sefa UNESCO si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu multe dintre problemele de etica ridicate de aceste inovatii, in special discriminarea si stereotipurile, la fel si dezinformarea, protectia datelor personale, drepturile omului si cele privind protectia mediului.

UNESCO a afirmat ca recomandarile sale vor oferi instrumentele necesare pentru a asigura ca „evolutiile in domeniul AI respecta statul de drept, evitand prejudiciile, si asigurandu-se ca, atunci cand are loc o astfel de situatie, cei afectati dispun de mecanismele necesare pentru a primi sprijin”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: