Ungaria a incheiat noi acorduri prin care se va aproviziona cu gaze naturale si titei din Rusia

externe

Ungaria a incheiat cu Rusia si acorduri care vor asigura aprovizionarea cu gaze naturale si titei, a anuntat, marti, la Moscova, Peter Szijjarto, ministrul ungar al Afacerilor Externe si al Comertului Exterior, potrivit hirado.hu.

Potrivit comunicatului MAE ungar, in urma discutiilor pe care seful diplomatiei ungare le-a avut cu vicepremierul rus, Alexander Novak, si cu seful Rosatom, Alexei Likhachev, acesta a declarat ca, desi are trei vesti bune pentru Ungaria, este deja previzibil ca vizita sa va provoca reactii din partea curentului liberal international si a opozitiei ungare.

„Atata timp cat problema aprovizionarii cu energie este o problema fizica, si nu una politica sau ideologica, fie ca ne place sau nu, cooperarea cu Rusia si cu rusii va ramane cruciala pentru securitatea energetica a Ungariei”, a subliniat Szijjarto.

Acesta a subliniat ca, dupa iarna care a trecut, „acum, in Europa, este la moda sa te bati in piept”, insa Agentia Internationala pentru Energie a publicat recent un raport „amenintator” care spune ca adevaratele dificultati vor aparea in urmatorul sezon rece, cand securitatea aprovizionarii va deveni critica.

Pe de o parte, nu exista nicio garantie ca si iarna viitoare va fi la fel de blanda, pe de alta parte, cererea de energie a economiei chineze va creste semnificativ in urma relansarii dupa pandemia de coronavirus, iar in al treilea rand, capacitatile necesare de gaze naturale lichefiate (GNL) nu au fost inca construite pe continent, a explicat politicianul de la Budapesta.

Acesta a declarat ca aprovizionarea neintrerupta cu gaze naturale rusesti este esentiala si a salutat acordul privind extinderea optiunii prin care Ungaria va avea posibilitatea, pe termen lung, daca este necesar, sa cumpere mai mult gaz decat cantitatea stipulata in contract.

„In proportie de 80-85%, aprovizionarea cu gaze naturale a Ungariei provine direct din Rusia, astfel incat continuitatea si furnizarea neintrerupta a acestor gaze este de o importanta fundamentala si critica pentru noi”, a afirmat Peter Szijjarto.

Potrivit celui de-al doilea acord, s-a convenit asupra posibilitatii ca Ungaria, indiferent de pretul actual al gazelor naturale, sa plateasca cu intarziere partea care depaseste nivelul stabilit de 150 de euro.

„Bineinteles, slava Domnului, preturile actuale ale energiei sunt mult mai mici decat acesta, dar anul care a trecut ne-a aratat ca trebuie sa fim pregatiti pentru situatii extreme”, a declarat seful diplomatiei ungare.

La final, Szijjarto a anuntat ca Rusia l-a asigurat ca, in pofida sanctiunilor, dispune de toata tehnologia, cunostintele si piesele de schimb necesare pentru a mentine in functiune gazoductul Turkish Stream, astfel incat lucrarile de intretinere si mentenanta din acest an sa se desfasoare fara probleme.

Ministrul a mai adaugat ca, daca acest gazoduct nu ar fi fost construit, in ciuda „multor amenintari prietenesti”, acum, aprovizionarea Ungariei ar fi fost practic imposibila.

Acesta a subliniat ca, in anul 2022, aproximativ 80% din aprovizionarea cu titei a Ungariei a ajuns prin conducta Prietenia. In acest context, Peter Szijjarto a afirmat ca s-a ajuns la un acord important, astfel incat furnizorul rus va continua sa livreze titei Companiei Mol, la granita ucraineano-ungara.

„In trecut, au existat propuneri cu solutii mai riscante din partea Rusiei, care ar fi insemnat ca Ungaria sa fie responsabila pentru transportul prin Ucraina, dar, in situatia actuala, este mai bine sa evitam acest lucru”, a spus politicianul.

Acesta a precizat ca, pentru a asigura continuitatea tranzitului prin Ucraina, Compania Mol va deconta taxa de tranzit direct operatorului ucrainean al retelei de conducte.

„Daca o companie ruseasca ar trebui sa deconteze in continuare taxa de tranzit companiei ucrainene, in situatia actuala s-ar putea crea o incertitudine destul de serioasa”, a explicat ministrul ungar al Afacerilor Externe.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: