Ungaria cere UE sa NU mai adopte noi sanctiuni contra Rusiei: „Efectele sanctiunilor sunt mult mai dure decat efectele razboiului”

externe

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat marti ca Uniunea Europeana nu ar trebui sa ia in considerare noi sanctiuni impotriva Rusiei, pentru ca acestea nu ar face decat sa adanceasca actuala criza energetica si sa afecteze Europa, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

„UE ar trebui sa nu mai vorbeasca despre al optulea pachet de sanctiuni, ar trebui sa nu mai semnaleze masuri care nu ar face decat sa adanceasca criza furnizarii de energie”, a afirmat seful diplomatiei ungare pe marginea Adunarii Generale a ONU de la New York, conform unui comunicat transmis de Ministerul de Externe al Ungariei.

Dupa o intalnire informala a Consiliului de Afaceri Externe, Szijjarto a mai spus ca sanctiunile introduse pana acum „au afectat fara indoiala Europa mult mai mult decat Rusia”, deoarece ele au dus la o crestere a inflatiei si a costurilor la utilitati pe continent, potrivit agentiei ungare de presa MTI.

El a declarat de asemenea ca „marea majoritate” a lumii din afara Europei a inteles ca efectele sanctiunilor sunt mult mai dure decat efectele razboiului, deoarece provocarile cu care se confrunta lumea in prezent sunt un rezultat al sanctiunilor, si nu al razboiului.

„Indiferent daca ne place sau nu in Europa, aceasta opinie s-a dezvoltat in marea majoritate a lumii din afara Europei”, a subliniat Szijjarto.

UE a blocat active in valoare de 14,5 miliarde de euro ale unor personalitati ruse in cadrul sanctiunilor adoptate ca raspuns la razboiul din Ucraina, dar mai multe tari, printre care Ungaria, nu au contribuit la acest efort, a afirmat duminica comisarul european pentru justitie, Didier Reynders,

„Trebuie sa facem o presiune foarte puternica” asupra Ungariei, deoarece „putem presupune ca legaturile (sale) foarte stranse cu Rusia o impiedica sa actioneze”, a declarat el intr-un interviu acordat postului de televiziune francez LCI.

Ungaria a blocat active rusesti de „putin peste 3.000 de euro”, a precizat el.

Premierul ungar nationalist Viktor Orban a intretinut in ultimii ani legaturi stranse cu presedintele rus Vladmir Putin, iar aceasta colaborare a fost mentinuta in ciuda invaziei ruse din Ucraina.

Budapesta a anuntat astfel la sfarsitul lunii august un acord cu gigantul rus Gazprom pentru a primi livrari suplimentare, intr-un moment in care alte tari europene se confrunta cu o reducere brusca a cantitatilor furnizate. Guvernul ungar coopereaza si cu conglomeratul rus Rosatom pentru constructia a doua noi reactoare nucleare.

Mai mult despre:

Comentarii: