externe

Ungaria cumpara „mari cantitati” din vaccinul rusesc Sputnik V. Ministrul de Externe este la Moscova

Guvernul ungar a anuntat vineri ca a incheiat un acord cu Rusia pentru achizitionarea de „mari cantitati” din vaccinul rusesc Sputnik V, desi acesta nu a fost inca examinat de autoritatile sanitare europene, relateaza AFP.

Ministrul ungar al Afacerilor externe, Peter Szijjarto, in vizita la Moscova, a facut acest anunt intr-o inregistrare video pe contul sau de Facebook.

„Detalii vor fi oferite ulterior”, a precizat el, in conditiile in care Institutul National de Farmacologie si Nutritie al Ungariei (OGYEI) a emis joi autorizatii temporare atat pentru vaccinul anti-Covid Sputnik V cat si pentru cel dezvoltat de AstraZeneca.

Tarile UE pot autoriza la nivel national un vaccin fara evaluarea acestuia de catre Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) in cazul unei urgente.

Doar doua vaccinuri sunt in prezent autorizate in UE: Pfizer-BioNTech si Moderna. Avizul pentru AstraZeneca, deja folosit in Marea Britanie, urmeaza sa vina inainte de finalul lunii.

Premierul Viktor Orban si-a reafirmat vineri nerabdarea, dupa un summit al celor 27 consacrat acestui subiect. „Va trebui sa ne confruntam cu faptul ca ceva nu functioneaza la nivelul UE”, a acuzat el, in traditionalul interviu saptamanal la postul public de radio. „Daca nu exsita vaccin de la Uniune, sa-l luam din alta parte. Nu este posibil sa moara unguri din cauza asta”, a adaugat liderul suveranist.

Ungaria a comandat si un milion de doze din vaccinul chinez Sinopharm si asteapta unda verde din partea inspectorilor ungari, care se afla in prezent la Beijing.

Directorul Fondului Rus pentru Investitii Directe a catalogat decizia Budapestei drept una „foarte simbolica”, notand ca si Emiratele Arabe Unite au aprobat vaccinul Sputnik V.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

De Ziua Tineretului, rectorul SNSPA, Remus Pricopie ii indeamna pe tineri sa aleaga implicarea si sa respinga extremismul

Rectorul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, a afirmat, joi, cu…

9 minute ago

Cum se castiga contracte de peste 1 milion euro cu primaria lui Piedone. Denumirea firmei norocoase contine numele nepotului lui Piedone

Intr-o plangere adresata DNA de catre un fost director din Primaria Sectorului 5, aflata in…

O oră ago

Coreea de Sud ridica nivelul de alerta impotriva terorismului a cinci ambasade din zona, invocand amenintarile Coreei de Nord

Ministerul sud-coreean de Externe a ridicat joi nivelul de alerta impotriva terorismului pentru cinci birouri…

O oră ago

Comori regale jefuite in timpul dominatiei coloniale britanice, imprumutate de muzee britanice pentru o expozitie in Ghana

Coliere de aur, o sabie, un tron si zeci de alte comori jefuite in timpul…

O oră ago

Momentul in care un stalp a fost inghitit de craterul din Slanic. Prefect: „Adancimea craterului este undeva la minim 15 – 18 metri” – Video

Adancimea craterului format prin surparea strazii 23 August din orasul prahovean Slanic este de minimum…

39 de minute ago

Firea, atac veninos la adresa lui Catalin Carstoiu: „S-a plimbat de campanie cu metroul” – Video

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a l-a atacat chiar si pe Catalin Carstoiu,…

3 ore ago