Ungaria nu poate sprijini apropierea Ucrainei de UE si NATO pana cand drepturile maghiarilor nu vor fi din nou garantate

externe

Protectia minoritatilor nationale este un pilon de baza al politicii externe ungare, inclusiv la nivel european, in conditiile in care membrii natiunii maghiare traiesc ca minoritati autohtone in mai multe tari, a declarat, marti, Ferenc Kalmar, insarcinatul special ministerial responsabil pentru dezvoltarea politicilor de vecinatate a Ungariei, in cadrul unei conferinte organizata cu prilejul Zilei Maghiare a Consiliului Europei organizata la Budapesta, potrivit hirado.hu.

La evenimentul care aborda participarea politica a tinerilor apartinand minoritatilor nationale, Ferenc Kalmar a declarat ca, din pacate, in ultimul timp, in lume s-a inregistrat un regres in domeniul minoritatilor nationale, iar razboiul ruso-ucrainean a agravat si mai mult aceasta situatie, deoarece in multe tari minoritatile nationale au inceput sa fie considerate un risc la adresa securitatii nationale.

Nu minoritatile nationale reprezinta un risc, ci lipsa drepturilor democratice, deoarece acolo unde minoritatile se simt bine, nu exista probleme, a subliniat acesta.

Ferenc Kalmar a amintit ca, in anul 2021, Ungaria a detinut presedintia Comitetului ministerial al Consiliului Europei, iar unul dintre subiectele prioritare a fost protectia eficienta a minoritatilor nationale. Acest subiect trebuie dus mai departe, iar tineretul are un rol important in acest sens, a adaugat politicianul.

Insarcinatul special ministerial a subliniat ca diversitatea este importanta in Europa, deoarece diversitatea este o conditie fundamentala a creativitatii europene.

Peter Sztaray, secretar de stat responsabil pentru politici de securitate si securitate energetica in cadrul Ministerului ungar al Afacerilor Externe si al Comertului Exterior, a declarat ca protectia minoritatilor este o problema internationala, iar asigurarea dreptului la identitate a minoritatilor nationale este cruciala pentru pastrarea diversitatii europene si a pacii pe continent.

Conventia-cadru privind minoritatile nationale si Carta europeana a limbilor regionale si minoritare prevad, in principal, drepturi individuale pentru minoritati. Ungaria ar dori insa drepturi colective pentru maghiarii care traiesc dincolo de granitele sale, in Bazinul Carpatic, in timp ce ea „nu se teme sa le asigure acest lucru” celor 13 nationalitati din Ungaria, recunoscute ca factori constitutivi, a declarat secretarul de stat.

Peter Sztaray a declarat ca cele 6,5 procente din populatia Ungariei, „compatriotii nostri de diferite nationalitati, fac tara mai bogata”.

Cooperarea cu Croatia, Slovenia si Serbia este exemplara, deoarece comunitatea nationala maghiara este recunoscut ca factor constitutiv in aceste tari, iar membrii comunitatii maghiare au drepturi colective in domeniul educatiei, a mai precizat secretarul de stat. In acelasi timp insa, in ultimii ani, au existat si situatii unde drepturile minoritatilor au fost diminuate, de exemplu, in Ucraina, a mentionat politicianul.

In acest context, secretarul de stat a subliniat ca Ungaria nu poate sprijini o apropiere principiala a Ucrainei de UE si NATO pana cand drepturile maghiarilor, care le-au fost luate incepand din anul 2015, nu vor fi din nou garantate.

Zsolt Nemeth, presedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului ungar, a declarat ca Rusia „compromite grav” protectia minoritatilor in ochii lumii, incercand sa justifice atacarea Ucrainei ca o problema de politica a minoritatilor.

Starea de razboi atrage atentia asupra faptului ca minoritatile devin deseori victime ale politicii marilor puteri, desi este important sa se poata vorbi despre minoritati fara sa se tina cont de interesele politice curente si sa poata fi dezvoltate sisteme de protectie a intereselor acestora. Cea mai buna institutie in acest scop este Consiliul Europei de la Strasbourg, care a fost infiintat in anul 1949 pentru a servi drept „atelier” privind calitatea democratiei europene, a declarat presedintele Comisiei pentru afaceri externe.

Bjorn Berge, Secretar general adjunct al Consiliului Europei, intr-o interventie online, a incurajat tinerii din randul minoritatilor sa se implice in viata publica, subliniind ca minoritatile nationale trebuie tratate in mod egal astfel incat sa poata participa la formarea viitorului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: