Ungaria s-a enervat, retrage sprijinul acordat Romaniei pentru aderarea la o importanta organizatie internationala. Reactia MAE din Romania

news

Autoritatile ungare au anuntat miercuri ca au suspendat sprijinul acordat Romaniei la aderarea la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Ministerul roman al Afacerilor Externe precizand ca reactia statului vecin „contravine mesajelor de deschidere recente”.

Mai mult, MAE apreciaza ca asocierea sprijinului cu evenimente recente este „complet inadecvata, inamicala si contraproductiva”, iar o abordare conditionala este respinsa de statul roman.

„In ceea ce priveste conexarea situatiei Liceului Romano-Catolic de la Targu Mures de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderarii Romaniei la OCDE, aceasta este complet inadecvata, inamicala si contraproductiva”, arata MAE intr-un comunicat transmis miercuri Agerpres.

Potrivit sursei citate, Romania indeplineste criteriile pentru aderarea la aceasta organizatie, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intentia de a sustine candidatura tarii noastre.

In acelasi timp, subliniaza MAE, Romania respinge orice fel de abordare conditionala in relatia bilaterala.

„Autoritatile romane apreciaza ca aceasta reactie a partii ungare contravine mesajelor de deschidere si cooperare care au marcat recentele contacte bilaterale si isi exprima speranta in dezvoltarea relatiilor dintre cele doua state in spiritul unei relatii de parteneriat strategic real si pe baza respectului reciproc”, puncteaza Ministerul de Externe.

OCDE este implicata intr-un proces de reflectie strategica cu privire la viitorul sau, inclusiv procesul de extindere. Pe de alta parte, tara noastra s-a profilat ca un candidat nu doar eligibil, dar si credibil pentru aderarea la aceasta organizatie. Potrivit evaluarii OCDE, Romania a facut progrese constante in procesul de asimilare a instrumentelor organizatiei, plus aderarea la peste 30 de instrumente legale si recomandari. Un exemplu in acest sens este recenta aderare a Romaniei la Agentia pentru Energie Nucleara, care confirma intarirea parteneriatului dintre OCDE si Romania.

Miercuri, ambasadorul Romaniei la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat de MAE ungar in urma suspendarii activitatii Liceului Teologic Romano-Catolic din Targu Mures, informeaza agentia MTI.

Agentia maghiara de presa mentioneaza ca secretarul de stat Levente Magyar a transmis surprinderea guvernului ungar fata de situatia in care se afla respectivul liceu si a spus intr-o conferinta de presa ca actiunea autoritatilor romane echivaleaza cu „un atac impotriva Bisericii Catolice, a minoritatii ungare, copiilor, familiilor si procesului de restituire in Romania”.

De asemenea, guvernul ungar si-a suspendat sprijinul fata de aspiratiile Romaniei de a se alatura unor organizatii internationale, cum ar fi OCDE, a adaugat secretarul de stat maghiar citat de MTI.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: