Ungaria sustine ca Suedia nu are voie sa adere la NATO din cauza problemelor de morala si respect

externe

Purtatorul de cuvant al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a prezentat pe blogul personal de pe site-ul About Hungary trei motive pentru care, in opinia sa, parlamentul ungar are dreptate sa fie ezitant in privinta aderarii Suediei la NATO, scrie Eurointegration.

Kovacs a numit primul motiv „subminarea constanta a relatiilor din partea Suediei”. El a amintit argumentele recente ale directorului politic al biroului premierului, Balas Orban, care a declarat ca reprezentantii Suediei au incercat in mod repetat sa submineze Ungaria prin canale diplomatice, pentru a afecta interesele ungare.

„Exista o atitudine ostila declarata si deschisa, care dureaza de ani de zile, chiar si inainte de evenimentele actuale”, este convins purtatorul de cuvant al guvernului lui Orban.

Al doilea argument, potrivit lui Kovacs, este „superioritatea morala” a Suediei, care, scrie el, „este cel mult rizibila”.

„As dori sa amintesc ca nu statul maghiar „xenofob” si nu „regimul despotic” al acestuia a fost cel care a ars in public Coranul in mijlocul procesului de negociere privind aderarea Suediei la NATO, proces la care a participat un mare stat musulman”, a scris purtatorul de cuvant.

Al treilea motiv, potrivit lui Kovach, este „lipsa de respect”. In acest context, el a subliniat ca guvernul ungar a considerat necesar sa trimita o delegatie parlamentara in Suedia pentru a discuta problemele care privesc Budapesta.

Oficialul ungar lasa sa se inteleaga ca Suedia ar trebui „sa nu critice Ungaria” in schimbul aprobarii aderarii la NATO.

„Cu toate acestea, guvernului suedez nu pare sa-i pese. Potrivit Politico, oficialii suedezi au privit eforturile de reconciliere ale Ungariei ca pe o ‘tactica de santaj’, spunand ca a ceda la astfel de incercari echivaleaza cu plata unei ‘rascumparari'”, a scris Kovacs.

Potrivit acestuia, „suedezii ar trebui sa inceapa sa isi schimbe tonul”.

„Timpul se scurge si, din moment ce securitatea regiunii atarna in balanta, ar fi in interesul tuturor ca suedezii sa inceapa sa sprijine obiectivele noastre comune. Dar se pare ca ei nu renunta inca la aceasta ranchiuna”, a declarat Kovacs.

Anterior, guvernul lui Orban a declarat ca, in schimbul ratificarii protocolului de aderare a Suediei, parlamentarii ungari asteapta de la aceasta „asigurari” privind neamestecul in politica interna a Ungariei.

Ministrul de externe al Suediei, Tobias Bjorstrom, a raspuns ca Stockholmul nu isi va lua niciun angajament fata de Ungaria.

Ungaria si Turcia raman singurele din cele 30 de tari NATO care nu au aprobat inca cererea Suediei de aderare la Alianta. In prezent nu se stie cand vor putea face acest lucru cele doua state.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: