Ungaria va organiza un REFERENDUM privind primirea refugiatilor

externe

Curtea Suprema a Ungariei a autorizat oficial, marti, guvernul sa organizeze un referendum impotriva planului european de repartizare a refugiatilor intre tarile membre ale UE, plan cu care premierul conservator Viktor Orban nu este de acord, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Curtea Suprema, care a fost sesizata de doua mici partide din opozitie, a validat intrebarea formulata de guvern: „Doriti ca Uniunea Europeana sa decreteze o relocare obligatorie de cetateni non-ungari in Ungaria, fara aprobarea parlamentului ungar?”.

Guvernul doreste sa organizeze aceasta consultare controversata in perioada august-decembrie. El a demarat la inceputul lui aprilie campania sa pentru un „nu” spus relocarii, agitand in special spectrul „teroristilor” printre refugiati.

Budapesta estimeaza ca planul de relocare care prevede cote obligatorii pentru repartizarea de migranti, adoptat in septembrie anul trecut de catre statele membre ale UE, ii incalca suveranitatea.

Cu toate acestea, Comisia Europeana a precizat ca acest program a fost decis printr-un „proces de decizie asupra caruia s-au pus de acord toate statele membre” si ca acest plan este constrangator din punct de vedere juridic. Ungaria a depus plangere in decembrie la justitia europeana, in speranta de a se sustrage acestei obligatii.

Intr-o ultima tentativa de a impiedica procedura referendumului, micul Partid liberal a anuntat marti ca a sesizat Curtea Constitutionala, subliniind riscul ca acest referendum sa „intareasca xenofobia deja puternica in Ungaria”. Un veto din partea Curtii Constitutionale este considerat, totusi, improbabil.

In practica, planul de relocare nu avanseaza decat cu pasi foarte mici la scara europeana: din totalul celor 160.000 de solicitanti de azil pe care statele membre s-au angajat in toamna sa-i repartizeze intre ele, doar 1.100 au fost relocati la inceputul lui aprilie si niciunul nu a fost transferat in Ungaria.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: