Unicat in Timisoara: sistem de senzori care atentioneaza alergicii privind existenta unor alergeni

news

Consiliul Judetean Timis a lansat, miercuri, un proiect unic la nivel national, care presupune achizitionarea a trei senzori foarte sensibili, care nu exista in Romania, si care vor detecta mai multe tipuri de alergeni. Cei interesati vor avea la dispozitie o aplicatie pe telefonul mobil sau site-ul web unde vor fi postate aceste date intr-un format care poate fi usor de inteles, potrivit Timis Online.

Initiativa va fi derulata prin Spitalul Judetean din Timisoara, aflat in administrarea Consiliului Judetean Timis, cu sprijinul lui Carmen Panaitescu-Bunu, medic primar alergolog si presedinte al Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica. CJT a finanta proiectul cu aproximativ 800.000 de lei prin intermediul Spitalului Judetean. Vor mai fi implicati parteneri care se vor ocupa de citirea senzorilor.

„Nu discutam doar de ambrozie, care are cea mai devastatoare actiune asupra sistemului imunitar, dar avem si tot felul de alte polenuri, praful din materiale de constructii, praful care rezulta din colectarea mecanizata a cerealelor. Acest sistem va depista inclusiv mutatiile pe care aceasta planta daunatoare le poate avea”, a afirmat Alin Nica presedintele CJ Timis.

„Sistemul e simplu: e compus din trei senzori care colecteaza datele legate de alergeni, tipul, care e planta care il genereaza, marimea, pot sa recunoasca inclusiv semintele de la fiecare planta si asa detecteaza ce tip de alergen este, pe o raza de 30 kiometri in jurul Timisoarei. Practic, vom putea sa cream un sistem de alarmare si prevenire pentru toti cetatenii situati in aceasta raza, care sa le fie util pentru a-si lua tratamentul sau a-si planifica concediile, astfel incat sa fie cat mai putin expusi la acest stimul care le creeaza suferinta”, a mai spus Nica.

Potrivit prof. univ. dr. Alin Cosmin Popescu, rectorul Universitatii de Stiintele Vietii „Regele Mihai I” din Timisoara, schimbarile climatice din ultimii ani au ajutat ambrozia sa creasca la peste 700 de metri altitudine.

Alergiile sunt o problema a secolului XXI si ca unul din patru cetateni are o alergie, a declarat Carmen Panaitescu-Bunu.

„Incet-incet va incepe polenul de graminee, care in mai-iunie face la fel de multi pacienti sa sufere, iar in august-septembrie incepe polenul de ambrozie despre care acum 15 ani nu se stia nimic. Peste toate acestea sunt diversele tipuri de mucegaiuri care si ele sunt extrem de impactante asupra calitatii vietii si pot duce la astm. Deci de la rinita alergica se merge la astm, la crize pe care nu si le poate explica pacientul.

Pot sa va spun ca in urma cu 15 ani cand nu se stia despre ambrozie aproape nimic, pacientii cu simptomele acelea severe de tip rino-conjunctivita si astm erau tratati cu antibiotice, crezand ca sunt cu o mare infectie, ori nu a fost adevarat”, a declarat medicul.

Ambitia CJT este ca acest sistem sa fie extins la nivel national.

„Dorim chiar sa facem un parteneriat si sa introducem inclusiv in RO-Alert, un parteneriat cu DSU, acele varfuri de alergeni, asa cum exista si in alte tari europene si dorim sa extindem sistemul la intreg judetul in anii urmatori. Si in acelasi timp sa fie baza pentru cercetari ulterioare.

Dorim sa generam un sistem in anii urmatori care sa detecteze si sursa acestor alergeni, astfel incat, conform Legii 62/1998, sa si aratam prefecturii si autoritatilor locale care pot sa dea amenzi ce proprietar nu isi ingrijeste terenul si are ambrozie pe el sau ce institutie nu isi face treaba, inclusiv CJ daca drumurile judetene sunt napadite de astfel de buruieni”, a mai precizat Nica.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: