„Unii au promis 8 spitale regionale”. Iata ce spital va ridica in patru saptamani asociatia „Daruieste Viata” din donatiile romanilor

news

Asociatia „Daruieste Viata” anunta ca incepe ridicarea unui spital modular pentru pacientii cu COVID-19, care va fi amplasat in curtea Spitalului Elias Bucuresti, in baza acordului dat de conducerea unitatii medicale.

Acesta va fi finalizat in patru saptamani, iar dotarea si functionarea lui vor fi in sarcina Spitalului Elias si a Ministerului Sanatatii, informeaza asociatia, prin intermediul unui comunicat de presa transmis joi. De asemenea, „Daruieste Viata” face apel la companii si la donatorii din tara si din strainatate sa se alature proiectului.

„Situatia din sistemul medical romanesc, aflat la limita avariei, modul de evolutie si de manifestare a bolii, precum si experienta altor state arata ca Romania are nevoie sa creasca urgent numarul de paturi pentru a putea trata bolnavii de COVID-19. Felul in care au procedat si alte tari, precum China, Spania, Franta, SUA, ne arata ca ridicarea de spitale modulare poate sa compenseze capacitatile reduse ale sistemului medical romanesc, in conditiile in care COVID-19 inseamna multiplicare exponentiala si nevoia de a trata multi pacienti, in acelasi timp, pe o perioada lunga de timp. Solutia pe care o propune ‘Daruieste Viata’ este constructia unui spital modular, pentru care a dezvoltat deja planul, impreuna cu partenerii Tesseract, IMSAT si Linde”, se mentioneaza in comunicat.

Oana Gheorghiu, fondator al asociatiei, a precizat ca spitalul urmeaza sa gazduiasca aproximativ 50 de paturi pentru cazurile grave.

„Romania are avantajul de a fi cu cateva saptamani in urma celorlalte state, insa nu va evita varful epidemiei pe care-l vedem in Italia si Spania. Atunci, mii de cazuri vor invada spitalele din Romania, deja supra-aglomerate si incapabile sa-si protejeze pacientii din cauza infectiilor si lipsei de aparatura medicala. Este esential ca acest timp sa fie folosit pentru a actiona in sensul in care au nevoie pacientii si medicii”, a precizat si Carmen Uscatu, fondator „Daruieste Viata”.

„La asta lucram de vreo 10 zile. Nu am zis nimic pana nu am avut siguranta ca putem face. Nu de alta, dar mai stim pe unii care ne-au promis vreo 8 spitale regionale, metropolitane, nationale, mondiale si de care le-or mai fi trecut lor prin cap si care acum isi freaca mainile de bucurie ca au fugit la timp”, a adaugat Carmen Uscatu pe Facebook.

Spitalul costa 2 milioane de eruo, bani colectati din donatii.

Organizatia a transmis o propunere in acest sens si prim-ministrului Ludovic Orban, in data de 25 martie, in speranta ca modelul va fi replicat si in Moldova si Transilvania.

„‘Daruieste Viata’ asteapta raspunsul din partea Executivului si spera ca acesta va fi pozitiv, avand in vedere ca pune la dispozitia statului roman atat proiectul realizat de specialisti, cat si expertiza sa si o parte din materiale”, se arata in comunicat.

Pana in prezent, asociatia a trimis echipamente de protectie si echipamente si aparatura medicala (inclusiv trei ventilatoare mecanice invazive) catre 16 unitati spitalicesti din tara din Timisoara, Craiova, Bucuresti, Petrosani, Brasov, Falticeni.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: