Categories: externe

Unitate de neimaginat in Ucraina. Nationalisti, comunisti, LGBT-isti, extremisti au marsaluit impreuna impotriva lui Putin la Kiev: „Trebuie sa ne unim si sa luptam pentru independenta”

Fluturand steaguri si cantand imnul national, mii de ucraineni au infruntat frigul iernii pentru a marsalui prin Kiev sambata pentru a-si arata unitatea in fata unei eventuale invazii rusesti, anunta Kiev Post.

„Panica este inutila. Trebuie sa ne unim si sa luptam pentru independenta”, a declarat studenta Maria Shcherbenko. „Eu raman calma. Iubesc Ucraina”, scria pe pancarta lui Shcherbenko, in timp ce soarele s-a intrezarit pentru scurt timp printre nori intr-o zi rece si viscolita.

Unii manifestanti purtau pancarte pe care scria „Razboiul nu este raspunsul”, in timp ce altii tineau bannere prin care cereau natiunii sa „reziste”.

Ravasita de un conflict de opt ani care a facut peste 14.000 de victime in estul separatist sustinut de Moscova, Ucraina se confrunta acum cu amenintarea unei invazii totale din partea Rusiei.

Kremlinul a adunat peste 100.000 de soldati in jurul vecinului sau vestic, organizand jocuri de razboi in Belarus, la nord, si exercitii navale in Marea Neagra, la sud. Washingtonul a avertizat ca razboiul ar putea izbucni in orice zi.

Tarile occidentale isi retrag diplomatii de la Kiev si le ordona cetatenilor sa paraseasca imediat Ucraina. Chiar si Kievul, in ciuda apelurilor la calm din partea lui Zelenski si a unei serii de alti lideri, a pregatit un plan de evacuare a celor trei milioane de locuitori ai capitalei.

„Suntem aici pentru a arata ca nu ne este frica”, a declarat Nazar Novoselsky, care s-a alaturat marsului pe bulevardele centrale ale Kievului impreuna cu cei doi copii mici ai sai.

„Ne vom pune sufletul si trupul pentru libertatea pretuita”, a cantat multimea – cuvinte din imnul national – asa cum a facut-o si in lunile care au precedat revolutia pro-UE din Ucraina din 2014.

Dupa revolta din 2014, Kremlinul a anexat peninsula ucraineana Crimeea si a sprijinit o insurgenta in estul industrial rusofon al fostei republici sovietice.

De atunci, relatiile dintre Moscova si Kiev au fost puternic tensionate, iar aceasta tensiune se vede in multime.

Multi si-au aratat sprijinul pentru NATO – alianta occidentala de aparare aflata in centrul disputei dintre Rusia si Occident.

Presedintele rus Vladimir Putin doreste garantii de securitate obligatorii ca NATO nu se va extinde niciodata in Ucraina, cerand, de asemenea, ca aceasta sa se retraga din tarile est-europene care au fost sub influenta Kremlinului in timpul Razboiului Rece.

Dar un angajament de aderare la NATO este inscris in noua constitutie a Ucrainei, iar Washingtonul a respins cererile Kremlinului.

„In NATO, imediat”, scria pe o pancarta, tinuta de Oleksiy Tkachenko, un pensionar in varsta de 70 de ani.

„De ce ar trebui sa ne spuna Putin ce sa facem?”, a cerut Natalia Savostikova, un medic in varsta de 67 de ani.

„Printre steagurile galben-albastre s-a strecurat si curcubeul LGBT, dar si steagurile unor organizatii nationaliste care se inarmeaza zilele astea in asteptarea invaziei”, a relatat si Casa Jurnalistului despre protestul de sambata. „La un moment dat, pe bulevardul poetului national Taras Sevcenko, au izbucnit intr-o scandare care se traduce aproximativ astfel:’Putin, esti o Pula'”, mentioneaza Casa Jurnalistului.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Putin, delir la parada de 9 Mai. Invadatorul Ucrainei acuza Occidentul de „revansism, colonialism si starnirea de conflicte regionale”

Presedintele rus Vladimir Putin a tinut joi un discurs sfidator, criticand Ucraina si aliatii sai…

9 secunde ago

Pentagonul a alocat o suma record pentru productia de noi sisteme HIMARS: 861,3 milioane de dolari

Departamentul american al Apararii a semnat un contract cu Lockheed Martin Corporation pentru productia de…

O oră ago

Ciolacu nu mai taie in carne vine: „E evident ca noi am pierdut razboiul cu retailerii”

Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat joi invins in "razboiul cu retailerii". El a avut mai…

3 ore ago