Uniti impotriva Guvernului Dancila-Dragnea. Orange, Vodafone si Telekom – mesaj de alarma privind ordonanta lui Valcov

money

Membrii Asociatiei Operatorilor Mobili din Romania (AOMR) – Orange, Telekom, Vodafone Romania – lanseaza un avertisment asupra efectelor pe care le-ar putea avea OUG 114/2018 asupra comunicatiilor electronice.

Un comunicat al asociatiei arata ca OUG 114/2018 impune un set de noi taxe si impozite asupra sectorului de comunicatii, care risca sa dezechilibreze un domeniu care a oferit pana acum servicii de foarte buna calitate la preturi foarte mici, raportate la piata Uniunii Europene, anunta Mediafax.

Membrii AOMR au solicitat Guvernului Romaniei si celorlalte institutii initiatoare masuri de corectie a documentului, absolut necesare pentru evitarea destabilizarii industriei. In plus, au semnalat autoritatilor mai multe prevederi care incalca normative la nivel european sau care intra in conflict cu prevederi ale legislatiei nationale.

Citeste si: Monica Macovei a facut SPECTACOL la audierile din Comisia LIBE – De nervi, Tudorel Toader a ‘amenintat-o voalat’

Astfel, taxa anuala de 3% din cifra de afaceri reprezinta aproximativ 100 de milioane euro – pe care Guvernul Romaniei intentioneaza sa le colecteze de la operatori si care astfel nu vor mai fi investite in dezvoltarea de retele si noi servicii de telecomunicatii din Romania.

„Acest lucru se petrece chiar in anul in care operatorii mobili trebuie sa suporte cheltuieli semnificative pentru spectrul de frecvente 5G si sa declanseze investitii de anvergura in retelele 5G. In acelasi timp, preturile minimale pentru alocarea de spectru 5G au fost stabilite prin aceasta Ordonanta la un nivel exagerat de mare, in contradictie cu prevederile Directivei 2002/20/CE si cu mult mai ridicat decat in celelalte state europene.

Conform Strategiei Nationale 5G, statul roman ar trebui sa intre intr-un parteneriat cu sectorul privat care sa faciliteze extinderea retelelor de telecomunicatii fixe si mobile, absolut obligatorii pentru servicii 5G de succes. Constatam insa ca OUG 114/2018 contine prevederi fara precedent la nivel european, care instaureaza un regim de sanctiuni atat excesive cat si discriminatorii pentru companiile telecom fata de companiile din alte industrii, descurajand astfel extinderea si modernizarea retelelor de comunicatii.

In concluzie, masurile impuse prin OUG 114/2018 vor epuiza resursele financiare ale sectorului de comunicatii mobile, in detrimentul investitiilor necesare pentru dezvoltarea retelelor.

Avand in vedere toate motivele mentionate mai sus solicitam Executivului sa anuleze prevederile OUG 114/2018 referitoare la comunicatiile electronice”, incheie comunicatul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: