Urmatoarea pandemie ar putea fi cauzata de virusul gripal care sufera mutatii, avertizeaza oamenii de stiinta

analize

Gripa este agentul patogen cel mai probabil sa declanseze o noua pandemie in viitorul apropiat, potrivit oamenilor de stiinta citati de The Guardian.

Un studiu international, care va fi publicat weekendul viitor, arata ca 57% dintre expertii in boli cred acum ca o tulpina de virus gripal va fi cauza urmatorului focar global de boli infectioase mortale.

Convingerea ca gripa este cea mai mare amenintare pandemica din lume se bazeaza pe cercetari pe termen lung care arata ca aceasta evolueaza si sufera constant mutatii, a spus Jon Salmanton-Garcia de la Universitatea din Koln, care a efectuat studiul.

„Gripa apare in fiecare iarna. Putem spune ca aceste focare sunt mici pandemii. Sunt mai mult sau mai putin controlate, deoarece diferitele tulpini care le provoaca nu sunt suficient de virulente, dar nu va fi neaparat cazul pentru totdeauna”, a spus el.

Detaliile studiului, la vcare au contribuit 187 de oameni de stiinta vor fi dezvaluite la congresul Societatii Europene de Microbiologie Clinica si Boli Infectioase (ESCMID) de la Barcelona de weekendul viitor.

Urmatoarea cauza cea mai probabila a unei pandemii, dupa gripa, este probabil un virus denumit Boala X, care este inca necunoscut stiintei, cred 21% dintre expertii care au luat parte la studiu. Ei cred ca urmatoarea pandemie va fi cauzata de un microorganism care nu a fost inca identificat, care va aparea din senin, la fel ca virusul Sars-CoV-2, cauza Covid-19, atunci cand a inceput sa infecteze oamenii in 2019.

Intr-adevar, unii oameni de stiinta cred ca Sars-CoV-2 ramane inca o amenintare, 15% dintre oamenii de stiinta chestionati in studiu evaluand ca este cauza cea mai probabila a unei pandemii in viitorul apropiat.

Alte microorganisme mortale – precum virusurile Lassa, Nipah, Ebola si Zika – au fost evaluate drept amenintari globale serioase de doar 1% pana la 2% dintre respondenti. „Gripa a ramas – intr-o masura foarte mare, amenintarea numarul unu in ceea ce priveste potentialul sau pandemic in ochii unei mari majoritati a oamenilor de stiinta din lume”, a adaugat Salmanton-Garcia.

Saptamana trecuta, Organizatia Mondiala a Sanatatii a ridicat temeri cu privire la raspandirea alarmanta a tulpinii de gripa H5N1, care provoaca milioane de cazuri de gripa aviara pe tot globul. Acest focar a inceput in 2020 si a dus la moartea sau uciderea a zeci de milioane de pasari de curte si, de asemenea, la moartea a milioane de pasari salbatice.

Cel mai recent, virusul s-a raspandit la specii de mamifere, inclusiv la bovine domestice, care sunt acum infectate in 12 state din SUA, crescand si mai mult temerile cu privire la riscurile pentru oameni. Cu cat virusul infecteaza mai multe specii de mamifere, cu atat are mai multe oportunitati de a evolua intr-o tulpina periculoasa pentru oameni, a declarat saptamana trecuta Daniel Goldhill, de la Royal Veterinary College din Hatfield, pentru jurnalul Nature.

Aparitia virusului H5N1 la bovine a fost o surpriza, a adaugat virologul Ed Hutchinson, de la Universitatea Glasgow. „Porcii se pot imbolnavi de gripa aviara, dar pana de curand bovinele nu au facut-o. Au fost infectate cu propriile lor tulpini ale bolii. Deci aparitia H5N1 la vaci a fost un soc.

Inseamna ca riscurile ca virusul sa ajunga la tot mai multe animale de ferma si apoi de la animalele de ferma la oameni devin din ce in ce mai mari. Cu cat virusul se raspandeste mai mult, cu atat sansele ca acesta sa sufere mutatii cresc, astfel incat sa se poata raspandi la oameni. Practic, dam cu zarul cu acest virus”, a spus Hutchinson.

Pana in prezent, nu a existat niciun indiciu ca H5N1 se raspandeste la oameni. Dar in sute de cazuri in care oamenii au fost infectati prin contactul cu animalele in ultimii 20 de ani, impactul a fost sumbru. „Rata mortalitatii este extraordinar de ridicata, deoarece oamenii nu au imunitate naturala la virus”, a spus Jeremy Farrar, de la Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Perspectiva unei pandemii de gripa este alarmanta, desi oamenii de stiinta subliniaza, de asemenea, ca au fost deja dezvoltate vaccinuri impotriva multor tulpini, inclusiv H5N1. „Daca ar exista o pandemie de gripa aviara, producerea de vaccinuri la scara si viteza de care vor fi necesare ar fi totusi o provocare logistica masiva. Cu toate acestea, am fi mult mai departe pe acest drum decat am fost cu Covid-19 cand un vaccin a trebuit sa fie dezvoltat de la zero”, a spus Hutchinson.

Cu toate acestea, unele lectii despre prevenirea raspandirii bolilor au fost uitate de la sfarsitul pandemiei de Covid, a spus Salmanton-Garcia. „Oamenii au revenit la strans mana altor persoane dupa ce au tusit in propria mana. Nu se mai poarta masca. Ne intoarcem la vechile noastre obiceiuri proaste. S-ar putea sa ajungem sa regretam asta”, a conchis el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: