Urmeaza o noua incercare de lansare in spatiu a doi astronauti. Cand va avea loc aceasta si ce plan de rezerva are Elon Musk

externe

Compania SpaceX si NASA se pregatesc astazi pentru a doua incercare de lansare a unei misiuni istorice in spatiu. Denumita Demo-2, misiunea este programata pentru ora locala 15:22 (22:22, ora Romaniei), pentru ca atunci Statia Spatiala Internationala se va afla in locul potrivit, pe orbita, fata de locul de unde se va face lansarea, Centrul Spatial Kennedy din Florida.

Daca lansarea nu va putea avea loc nici astazi, urmatoarea fereastra este duminica (31 mai), la ora 19:00 GMT (22:00, ora Romaniei). La bordul navetei vor fi astronautii NASA Doug Hurley si Bob Behnken. Cei doi astronauti vor veni la Centrul Spatial cu trei ore inainte de lansare, potrivit presei internationale.

Misiunea este una istorica, pentru ca este pentru prima data dupa aproape 10 ani cand SUA isi trimite astronautii pana la Statia Spatiala Internationala. Este, de asemenea, pentru prima data cand agentia spatiala americana colaboreaza cu o companie privata pentru a-i transporta astronauti pe orbita spatiala. Nava lor este construita de compania miliardarului Elon Musk, SpaceX. Din 2010, SUA au renuntat la navetele spatiale care au purtat astronautii pe orbita timp de trei decenii, cu scopul de a se concentra pe misiunile pentru Luna si Marte. Nasa a cerut companiilor private, cum ar fi Space X si Boeing, sa proiecteze tehnologiile care sa le permita oamenilor sa calatoreasca in spatiu.

Cei doi astronauti, Behnken si Hurley, vor testa sistemul de control al mediului, afisajele si controalele, precum si propulsoarele de manevra ale capsulei Crew Dragon. Misiunea Demo-2 va dura intre una si patru luni. Nasa a spus ca durata acestei misiuni va fi stabilita in momentul in care urmatorul echipaj comercial va putea calatori in statia spatiala.

Nava va ateriza in largul coastei Floridei, folosind patru parasute pentru a-si incetini coborarea spre Oceanul Atlantic. Ea va fi recuperata de Go Navigator, Nava de recuperare a SpaceX, care va astepta in apropiere pentru a prelua duo-ul pentru a-i transporta catre Cape Canaveral.

Mai mult despre: ,

Comentarii: