externe

US News: China vrea sa se instaleze in Baza Bagram din Afganistan, simbol al prezentei militare SUA in aceasta tara

Bazandu-se pe relatiile de prietenie pe care Beijingul si le-a asigurat cu noul guvern taliban din Afganistan, China ia acum in considerare noi modalitati de a-si extinde influenta si de a pune SUA in situatii umilitoare, scrie US News.

China are in vedere desfasurarea de personal militar pe aerodromul Bagram, probabil cel mai proeminent simbol al prezentei militare americane in Afganistan, care dureaza de 20 de ani.

Armata chineza efectueaza in prezent un studiu de fezabilitate privind efectul trimiterii la Bagram, in urmatorii ani, a muncitorilor, soldatilor si a altor categorii de personal legate de programul sau de investitii economice straine cunoscut sub numele de Initiativa „Belt and Road”, potrivit unei surse informate despre acest studiu de catre oficialii militari chinezi, care a vorbit cu U.S. News sub rezerva anonimatului.

Un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe a emis marti o dezmintire atent elaborata a planurilor de preluare iminenta a aerodromului militar aflat la aproximativ o ora de Kabul, infiintat pentru prima data de sovietici in timpul propriei lor ocupatii in Afganistan si care, la apogeul prezentei militare americane acolo, era cel mai aglomerat din lume.

„Ceea ce pot spune tuturor este ca este o informatie pur falsa”, a declarat Wang Wenbin reporterilor marti dimineata. China a negat in mod repetat multe dintre celelalte desfasurari militare ale sale in afara granitelor sale.

Cu toate acestea, consideratiile actuale ale Beijingului nu se refera la nicio miscare in asteptare, ci mai degraba la o potentiala desfasurare de pana la doi ani, precizeaza sursa citata. Iar aceasta nu ar cuprinde preluarea bazei, ci mai degraba trimiterea de personal si provizii la invitatia guvernului de la Kabul.

Pe langa extinderea influentei sale regionale, potentialul plan al Beijingului pentru Bagram ar insemna, de asemenea, o lovitura devastatoare pentru imaginea SUA, care considera din ce in ce mai mult China ca fiind cea mai presanta si mai dificila amenintare globala.

„Avand in vedere experienta lor din trecut, chinezii trebuie sa fie nerabdatori sa puna mana pe tot ceea ce a mai ramas in baza americana”, spune Yun Sun, director al Programului China la centrul de reflectie Stimson Center.

Beijingul a recunoscut deja in mod deschis importanta geostrategica a Bagramului. Presa de stat a trimis aproape imediat dupa plecarea brusca si surprinzatoare a SUA din baza o echipa video, care a obtinut acces usor, pentru a documenta consecintele a ceea ce a descris ca fiind o „retragere pripita” si o „infrangere umilitoare”.

China si-a perfectionat in ultimii ani operatiunile pentru a-si extinde discret influenta economica si militara dincolo de granitele sale, sub masca unor proiecte de investitii in infrastructura.

De exemplu, Armata Populara de Eliberare – numele oficial al intregii armate chineze – ar fi obtinut in ultimii ani drepturi exclusive asupra a aproximativ o treime din baza navala Ream din Cambodgia. In Myanmar, a furnizat echipamente radio, radar si alte echipamente militare juntei locale, un arhipelag situat la aproximativ 250 de mile sud de Yangon, unde China ar fi detinut drepturi de inchiriere in ultimele trei decenii. Beijingul a sustinut ca prezenta sa acolo nu reprezinta o baza militara, chiar daca toate echipamentele, intretinerea si instruirea care au loc acolo provin din China.

Si a folosit tactici similare in Pakistanul vecin, cu care a consolidat in ultimii ani un nou acord de securitate si de schimb de informatii. Dezvaluirea facuta marti de talibani, potrivit careia guvernul nou format il va include ca ministru de interne pe Sirajuddin Haqqani, membru al celebrului grup terorist Haqqani, cu sediul in Pakistan, pentru care FBI ofera o recompensa de 5 milioane de dolari, a consolidat si mai mult pozitia Islamabadului ca intermediar intre China si ambitiile sale in Afganistan.

China ar putea probabil sa isi atinga cele mai recente ambitii pentru Bagram cu ajutorul Pakistanului, spune Sun, adaugand: „Dar, daca este posibil, sunt sigur ca ar dori sa elimine intermediarul”.

„Daca talibanii solicita asistenta chineza, cred ca China va fi inclinata sa trimita sprijin uman. Cel mai probabil, ei il vor incadra ca sprijin tehnic sau sprijin logistic. Exista precedente in acest sens in ceea ce priveste bazele militare straine. Dar o preluare chineza este putin probabila”, spune ea.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Regele Charles al III-lea va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la „Ziua Z”, in Franta

Regele Charles al III-lea intentioneaza sa calatoreasca, luna viitoare, in Franta pentru ceremoniile care vor…

15 minute ago

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

O oră ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

2 ore ago

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

20 de ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

20 de ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

20 de ore ago