USR a adoptat „Carta valorilor”, codul de principii care stabileste doctrina formatiunii: „Suntem cei ce au adus mesajul cetatenilor pe scena politica”

politica

Comitetul Politic al USR a adoptat, sambata, Carta valorilor, un document care prezinta principiile si valorile partidului. USR se considera ”noua forta a politicii in Romania”, cei care ”au adus mesajul cetatenilor pe scena politica”. ”Cand a fost nevoie de noi, nu am stat pe ganduri”, sustin reprezentantii USR, care afirma ca, in stabilirea politicilor publice pornesc de la ”nevoile reale ale oamenilor, nu de la agenda ingusta a unor grupuri de interese si nici de la litera unor ideologii perimate”.

Comitetul Politic al USR a adoptat, sambata, Carta valorilor, iar documentul a fost facut public de senatorul Vlad Alexandrescu.

”Astazi am avut bucuria sa dau partidului USR soclul doctrinar de care avea nevoie de atata vreme. De mai bine de doi ani, impreuna cu aproape 100 de membri USR, am lucrat la un document de doctrina politica, pe care l-am supus astazi adoptarii Comitetului Politic al USR. Partidul a aprobat astazi, in forul lui decizional competent, Carta Valorilor, documentul care ii da in sfarsit identitatea doctrinara generoasa, europeana si ceruta de vremurile in care traim. Carta Valorilor nu este un program politic, nu este un document de politici publice, dar este fundamentul pe care toate acestea vor fi construite si propuse alegatorilor. Carta Valorilor face din USR primul partid romanesc modern, deschis si european, care se prezinta cu mandrie cetatenilor Romaniei ca fiind alternativa politica credibila de care acestia au nevoie”, a scris Vlad Alexandrescu pe Facebook, citat de news.ro.

Carta valorilor este un document de 18 pagini care vorbeste, intre altele, despre Libertate, Democratie, Justitie, Cultura vie, Sanatate, Protectia mediului si Egalitate de sanse.

Documentul incepe, insa, cu un capitol intitulat: ”NOI SUNTEM USR”:

”Suntem noua forta a politicii in Romania, avangarda schimbarii clasei politice actuale. Suntem uniunea oamenilor caredoresc modernizarea si democratizarea reala a Romaniei, a celor care au decis sa faca pasul pentru schimbare.

Suntem cei ce au adus mesajul cetatenilor pe scena politica. In Parlament sau in piete, ori de cate ori a fost nevoie, noi am fost acolo! Pentru noi, politica se face in dialog direct cu cetatenii si alaturi de cetateni. Cand Rosia Montana a fost in pericol, dupa tragedia de la Colectiv, pentru a apara justitia, ori pentru a strange semnaturi, noi, viitorii membri USR, nu am stat deoparte. Cand a fost nevoie de noi, nu am stat pe ganduri. Oamenii stiu ca pot conta pe noi. Am dovedit-o.

O dovedim in fiecare zi. O vom dovedi.

Suntem aici pentru a construi Romania de maine, o tara in care fiecare sa aiba libertatea si sansa de a-si construi viata asa cum si-o doreste, intr-o societate in care toleranta si solidaritatea ofera sprijin si sanse egale tuturor, iar libera initiativa si creativitatea ne transforma in oameni liberi de reminiscentele totalitarismului.

Romania pe care ne-o dorim este Romania pe care am decis s-o construim impreuna. Prin implicare si prin munca, prin onestitate, asumare si transparenta, am reusit sa ajungem aici. Am reaprins speranta in inimile cetatenilor, am aratat ca politica se poate face si altfel si ca nimeni nu ne va salva, in afara de noi insine. Vrem ca in urmatorii ani sa guvernam si sa schimbam Romania, dar avem nevoie de ajutorul tau.

Vino cu noi sa schimbam Romania in bine!”, se aratain Carta valorilor USR.

Apoi, documentul arata care sunt valorilein care cred reprezentantii partidului.

”CARTA VALORILOR USR

Valorile impartasite de noi sunt valorile indivizibile si universale ale demnitatii umane, ale libertatii, egalitatii si solidaritatii, ale meritului si ale integritatii.

USR s-a nascut in secolul XXI, intr-o epoca in care constatam ca diviziunea stanga-dreapta este adesea folosita pentru a dezbina si pentru a insela sperantele legitime ale cetatenilor. Dincolo de aceste diviziuni doctrinare, noi pornim cu prioritate in definirea politicilor publice de la nevoile reale ale oamenilor, nu de la agenda ingusta a unor grupuri de interese si nici de la litera unor ideologii adesea perimate. USR cultiva, in acest fel, o doctrina a politicii vii, atenta la pulsul unei societati intr-o continua acceleratie si transformare.

USR este partidul care ne-a adus laolalta prin respingerea modelului clientelar, autoritar si invechit pe care celelalte partide l-au impus Romaniei in anii tranzitiei. Este partidul care isi propune sa lupte pentru ca romanii sa aiba sanse egale de acces la resurse, la educatie si prosperitate. Fiecare cetatean trebuie sa aiba oportunitati pentru a se dezvolta liber si a-si croi un trai decent. Suntem aici pentru a apara democratia constitutionala in Romania, bazata pe separatia si echilibrul puterilor in stat, pentru a apara independenta justitiei in fata intruziunilor politicului, astfel incat societatea sa dezvolte anticorpi si imunitate la coruptie, sa se poata proteja impotriva oricaror tentative de abuz sau autoritarism.

Noi nu credem ca exista mai multe Romanii intr-un singur stat, o Romanie a saracilor si una a bogatilor, una a batranilor si una a tinerilor, o Romanie a urbanului si alta a ruralului, a angajatilor din serviciul public si a celor din mediul privat.

Credem, in schimb, ca respectarea principiilor democratice, a drepturilor omului si valorificarea deplina a libertatii, initiativei si creativitatii noastre ne vor ingadui sa construim impreuna un prezent si un viitor care sa ne asigure o viata libera, demna si civilizata. Recunoastem libertatea religioasa si faptul ca a trai intr-o credinta religioasa este o valoare fundamentala, pe care oricine o poate trai in deplina libertate si respect alaturi de cei ce nu o impartasesc.

Traim intr-o singura Romanie, a noastra, a tuturor cetatenilor, care s-a aflat insa prea multa vreme la cheremul unor partide politice corupte si iresponsabile. Diviziunile sadite pe criterii de etnie, religie, ideologii perimate, orientare sexuala sau provenienta sociala nu folosesc decat unor lideri politici si de opinie ce isi extrag artificial puterea din acestea. Prin vointa comuna, toleranta si dialog, prin libera initiativa, vom construi increderea de care are nevoie Romania pentru a deveni o societate dreapta si prospera.

Vedem apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana drept incununarea sperantelor si eforturilor mai multor generatii de romani, singura cale reala spre dezvoltarea si modernizarea tarii noastre. Pentru noi, apartenenta la NATO este garantia securitatii nationale cat si a unei lumi mai sigure”, se mai arata in document.

Antrior, USR a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca a fost adoptata Carta Valorilor USR, ”un document care prezinta principiile si valorile pe care partidul si-a construit programul de guvernare”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: