USR, protest la Palatul Cotroceni in legatura cu BMW-urile pentru Politie. Drula: „Aici a dus Iohannis institutia prezidentiala si acum pune tot statul sa il apere”

politica

USR a organizat vineri un protest in fata Palatului Cotroceni in legatura cu scandakul achizitionarii de masini BMW pentru MAI. USR acuza faptul ca masinile au fost cumparate de la un „prieten” al presedintelui Iohannis.

„Protest spontan la Cotroceni in aceasta dimineata. Aici a dus Iohannis institutia prezidentiala si acum pune tot statul sa il apere”, a scris Catalin Drula pe Facebook.

Drula a infirmat joi acuzatiile pe care i le aduce ministrul de Interne, Lucian Bode, subliniind ca in calitate de ministru al Transporturilor a fost de acord cu dezvoltarea unui sistem de monitorizare a traficului rutier, dar ca detaliile tehnice au fost elaborate de Ministerul de Interne.

Catalin Drula ii mai reproseaza lui Bode ca Ministerul de Interne a achizitionat doar masinile, fara sa mai ia si „mii de echipamente care trebuiau sa contribuie la siguranta rutiera”.

Precizarile vin dupa ce Lucian Bode a afirmat joi ca licitatia pentru achizitionarea de autospeciale marca BMW este una corecta si ca presedintele USR, Catalin Drula, „dezinformeaza cu buna stiinta”, dupa ce a semnat, in calitate de ministru al Transporturilor, fisa cu detaliile tehnice pentru aceasta tranzactie.

„Ciocoiul Bode minte cum respira pentru ca simte ca se strange latul. Dupa ce saptamana trecuta, eu am sesizat licitatia facuta cu dedicatie pentru prietenul presedintelui, Bode a iesit astazi cu fumigene penibile. A facut o conferinta ca sa induca voit o confuzie intre finantarea europeana a unui proiect de siguranta rutiera si licitatia organizata de subordonatii lui cu dedicatie”, a scris liderul USR, pe Facebook.

El mentioneaza ca Politia Rutiera are un proiect pe fonduri europene numit „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind incalcarea regulilor de circulatie” (cod MySmis 125180, Programul Operational Infrastructura Mare).

Bugetul alocat este de 106.599.765 lei, iar proiectul prevede achizitionarea a: 250 de aparate pentru masurarea vitezei de circulatie a autovehiculelor; 4.000 de dispozitive mobile; 1.400 de imprimante mobile termice; 44 de sisteme electronice mobile de depistare a substantelor stupefiante in saliva; un sistem de colectare a datelor pentru siguranta in trafic; 300 de autospeciale de politie, mentioneaza el.

„Formal vorbind, contractul de finantare europeana pentru proiectele de siguranta rutiera din POIM se semneaza de catre Ministerul Transporturilor si Ministerul Afacerilor Interne. Evident ca am aprobat un proiect de siguranta rutiera din fonduri europene”, mentioneaza Drula.

El subliniaza ca documentele pe care le prezinta ministrul Bode cu detalii tehnice sunt elaborate „de el si de subordonatii sai”, deoarece „nu are nicio treaba Ministerul Transporturilor cu girofare, radare” si masini de politie.

„Nu veti gasi semnatura mea pe vreo asa-zisa anexa cu detalii tehnice. Anexa de care vorbeste Bode e elaborata si semnata de el si subordonatii lui. Din tot proiectul, pana in prezent, Bode nu s-a preocupat decat de achizitia masinilor, pe care le-a si dublat la numar (au ajuns 600 – probabil avea mai multe de vandut prietenul presedintelui). Nimic din celelalte dotari nu a fost achizitionat, mii de echipamente care trebuiau sa contribuie la siguranta rutiera. Doar masinile cu dedicatie. Licitatia (achizitia publica) este facuta de Bode si subordonatii sai. Responsabilitatea pentru cerintele cu dedicatie le apartine 100% legal”, a mai scris Drula.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a prezentat joi intr-o conferinta de presa concluziile Raportului intocmit de Corpul de Control al ministrului in legatura cu licitatia pentru achizitionarea a 300 de autoturisme.

El a adaugat ca toata documentatia tehnica a fost intocmita, analizata si agreata de catre structurile de specialitate ale Ministerului Afacerilor Interne, ale Ministerului Transporturilor, primind totodata si girul unui evaluator extern al Bancii Europene de Investitii.

Lucian Bode a spus ca licitatia este corecta si arata ca Ministerul Transporturilor condus de catre Catalin Drula, in prezent liderul USR, ar fi aprobat cererea de finantare pentru cele 300 de autospeciale, inclusiv fisa cu detaliile tehnice.

Bode le-a prezentat jurnalistilor o copie dupa contractul de finantare semnat de Catalin Dula (Ministerul Transporturilor) si Benone Matei (Inspectoratul General al Politiei Romane).

Comentarii: