USR se opune dur PNL, nu vrea ca presedintii de CJ sa fie alesi de consilieri. Guvernul pregateste o ordonanta de urgenta

politica

Uniunea Salvati Romania (USR) a anuntat ca este impotriva initiativei PNL de a modifica legea de alegere a autoritatilor publice locale astfel incat presedintii de consilii judetene sa fie alesi de consilierii judeteni, nu prin vot direct de catre cetateni si va depune in acest sens un amendament la proiectul de lege pentru care Guvernul Orban isi asuma raspunderea in Parlament miercuri. Guvernul pregateste insao ordonanta de urgenta pe acest subiect.

„Initiativa PNL este impotriva oricaror principii ale democratiei extinse la nivel local, caci deschide posibilitatea ca un partid care a luat 20% din voturi sa dea presedintele consiliului judetean. Aceasta initiativa scoate din joc, practic, cetateanul si votul lui, delegitimizand in acelasi timp functia de presedinte al consiliului judetean, ca reprezentant ales al comunitatii”, a declarat senatorul USR Vlad Alexandrescu, potrivit unui comunicat de presa transmis luni.

Potrivit USR, presedintele consiliului judetean ar trebui ales de catre cetateni, in doua tururi de scrutin, tocmai pentru a creste legitimitatea functiei si a persoanei care o ocupa.

„Prin aceasta masura, PNL ofera o mana de ajutor PSD, care poate astfel sa-si pastreze unii baroni locali in functii, prin negocieri la nivel de consilieri, chiar daca partidul a obtinut un numar mic de voturi, dar suficient pentru a asigura o majoritate negociata in consiliul judetean. USR considera ca este suspect felul in care PNL doreste, pe de o parte, sa-si asume raspunderea pe modificarea legilor alegerilor locale, iar pe de alta parte, sa promoveze masura alegerii presedintilor de consilii judetene de catre consilierii judeteni, prin OUG”, adauga comunicatul USR.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: