USR si Renew Europe solicita MCV pentru toate tarile din UE. Conditie impusa Ursulei von der Leyen pentru a fi votata la sefia Comisiei Europene

politica

Europarlamentarul USR Cristian Ghinea anunta ca grupul Renew Europe, condus de Dacian Ciolos, ii solicita principalei candidate pentru sefia Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, sa institutie un mecanism asemanator cu MCV pentru toate tarile UE pentru a beneficia si de votul alesilor din Renew Europe.

„Grupul Renew Europe a formulat o serie de conditii pentru a vota candidatura Ursulei von der Leyen la sefia Comisiei Europene

Am audiat-o, miercuri, pe von der Leyen in grupul Renew din PE, a fost o discutie care s-a prelungit peste termenul stabilit. Am intrebat-o personal pe candidata la sefia CE despre sustinerea unui mecanism de control al respectarii statului de drept in toate tarile UE, raspunsul nu m-a multumit. Sunt si alte teme la care von der Leyen nu a oferit raspunsuri ferme.

Am decis sa ii transmitem candidatei la sefia CE o serie de conditii clare fara de care nu va avea sustinerea grupului Renew. Prima conditie este una dintre prioritatile Aliantei USR PLUS in PE. Atasat, scrisoarea completa trimisa Ursulei von der Leyen de presedintele grupului Renew Europe, Dacian Ciolos.

– sustinerea unui mecanism pan-european de control a respectarii statutului de drept, pe modelul MCV-ului aplicat Romaniei si Bulgariei

– sustinerea unei Conferinte privind viitorul UE, ceruta insistent de grupul Renew pentru a dezbate viitorul uniunii noastre

– responsabilitati egale intre cei doi candidati la functia de vicepresedinti, socialistul Frans Timmermans si liberala Margrethe Vestager. Nu vom accepta ca Frans Timmermans sa fie plasat pe o treapta superiora fata de vicepresedintele Renew.

Grupul Renew s-a angajat sa sustina doar un candidat cu o agenda clara si determinat sa o repecte, fara ambiguitati.

Curaj, Ursula!”, anunta Ghinea.

Parlamentul European se va pronunta martea viitoare, la 16 iulie, asupra candidaturii Ursulei von der Leyen la presedintia Comisiei Europene, informeaza joi dpa si AFP.

”Discursul doamnei Von der Leyen va avea loc marti, la 09:00 (ora locala – n.r.), urmat de o dezbatere care va dura pana la (ora locala) 12:30. Votul este prevazut in aceeasi zi, la (ora locala) 18:00”, a scris purtatorul de cuvant al legislativului european, Jaume Duch, pe contul sau de Twitter.

Actualul ministru al apararii din Germania a incercat sa-i atraga de partea ei pe eurodeputati dupa ce la 2 iulie a fost desemnata in mod surprinzator de liderii UE sa-i succeada actualului presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Multi eurodeputati nu par dispusi sa voteze o candidata care nu a facut campanie la alegerile europene din mai, iar validarea ei nu pare deloc sigura.

Grupul Verzilor a anuntat miercuri ca nu o va sustine pe Ursula von der Leyen, in timp ce socialistii inca nu s-au decis daca o sprijina sau nu. Von der Leyen s-a intalnit joi dimineata si cu reprezentantii stangii radicale, dar nu a reusit sa obtina sprijinul acestora.

Pentru a deveni presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen trebuie sa obtina majoritatea absoluta in Parlamentul European, adica minimum 374 de voturi, iar in acest moment politiciana germana pare foarte departe de acest obiectiv. Ca sa fie confirmata in functie, Von der Leyen, in varsta de 60 de ani, trebuie sa obtina voturile celor trei mari grupuri politice: popular (182 de alesi), social-democrat (154 de alesi) si centru-liberal (Renew Europe, 108 alesi). Verzii si stanga radicala au anuntat deja ca vor vota impotriva ei.

Daca va fi aleasa, Ursula von der Leyen va deveni prima femeie care sa ocupe functia de presedinte al Comisiei Europene si va fi totodata pentru prima data in 52 de ani cand Germania va detine acest post. In cazul in care candidatura ei va fi respinsa, Consiliul UE va trebui sa desemneze un alt candidat.

Mai mult despre:

Comentarii: