USR strica jocurile PSD. Liderul Dan Barna pleaca inaintea lui Dancila la Bruxelles pentru a oferi explicatii detaliate despre „asaltul asupra legilor justitiei”

politica

Presedintele USR, Dan Barna, anunta ca va avea la Bruxelles intalniri cu oficiali din Parlamentul European, Comisia Europeana si Consiliul UE, mentionand ca va discuta si despre „asaltul asupra legilor Justitiei” dat de PSD-ALDE si va reafirma atasamentul ferm al USR fata de respectarea valorilor europene. Premierul Dancila a anuntat ca, marti si miercuri, se va afla si ea la Bruxelles unde va avea intalniri cu oficialii europeni.

„Pentru urmatoarele 3 zile ma voi afla la Bruxelles, unde voi avea mai multe intalniri cu oficiali din cadrul institutiilor europene, atat la nivel de Parlament European, Comisia Europeana, cat si Consiliul UE. Printre discutiile programate vor fi si cele cu reprezentantii unor formatiuni politice europene, unde, fireste, cel mai important subiect va fi cel al asaltului asupra legilor Justitiei, dat in Romania de coalitia de guvernare”, a scris Barna pe Facebook.

Liderul USR a mentionat ca subiectul legilor Justitiei a reprezentat obiectul unei dezbateri in Parlamentul European si liderii europeni i-au transmis lui Liviu Dragnea semnale de avertizare.

„Desi coalitia PSD-ALDE a incercat sa expedieze in zona neclaritatilor superficial explicate, subiectul a facut obiectul unei dezbateri consistente in cadrul Parlamentul European si, de asemenea, a fost temei pentru ca liderii europeni sa-i transmita domnului Dragnea o multime de semnale de avertizare in ultimul an. Daca la asta adaugam si reactia recenta a domnului Gunther Kirchbaum, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, care cere chiar declansarea procedurii de activare a art. 7 din Tratatul UE, in timp ce chiar liderii de la Bruxelles vorbesc de potentiala conditionare a fondurilor europene de respectarea statului de drept, (element nesustinut de vreo prevedere a tratatelor), avem dimensiunea necesitatii mentinerii unei justitii functionale in Romania”, a adaugat Dan Barna.

El a subliniat ca aceasta vizita la Bruxelles este un bun prilej ca USR „sa-si reafirme atasamentul ferm fata de respectarea valorilor europene si dorinta de a face tot ce-i sta in putere pentru ca Romania sa nu derapeze nicio clipa de la ele sau de la angajamentele pe care ni le-am luat in momentul aderarii la Uniunea Europeana”.

In acest context, USR a anuntat ca sustine sistemul „capilor de lista” la alegerile europarlamentare din 2019.

„Recenta interventie a presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se refera in primul rand la o situatie curenta, pentru ca sistemul Spitzenkandidaten, adica lideri desemnati de familiile politice europene candidati la presedintia Comisiei, asa numitii ‘capi de lista’, a fost deja utilizat la alegerile din 2014. Este o optiune fireasca sa mergem si acum pe acelasi algoritm”, a apreciat presedintele USR.

De asemenea, USR considera ca principalele masuri propuse de presedintele Juncker „se inscriu in logica consolidarii proiectului european si a aprofundarii procesului de integrare”.

„Uniunea Europeana trebuie sa mearga inainte pe aceasta cale, in directia de „mai multa Europa”, iar modificarea sistemului electoral in cadrul institutiilor europene intr-o maniera in care sa conteze mai mult voturile cetatenilor si cooperarea inter-institutionala nu poate fi decat de bun augur. Credem in acest sens ca implementarea pe mai departe si consolidarea asa-numitei proceduri a ‘capilor de lista’ reprezinta calea cea mai logica in momentul de fata”, a aratat Barna.

USR mai considera ca o diminuare a numarului de portofolii de comisar european ar putea fi un pas in directia eficientizarii institutiei si implicit a proceselor decizionale la nivel european.

„De asemenea, in ce priveste propunerea referitoare la listele transnationale pentru alegerea viitorilor europarlamentari, USR a fost singurul partid din Romania care si-a exprimat imediat sustinerea pentru deschiderea dialogului pe aceasta tema. Chiar daca timpul e destul de scurt pana la alegerile din 2019 si sunt probabil putine sanse ca acesta sa devina o varianta operationala, e un subiect care merita reluat in dezbatere publica pentru definirea principiilor de realizare”, a mai mentionat Dan Barna.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: