Utilizarea smartphone-urilor timp de peste 4 ore pe zi genereaza riscuri grave de sanatate pentru adolescenti

externe

telefon, pasaport digital

Adolescentii care folosesc smartphone-uri mai mult de patru ore pe zi prezinta un risc „serios” de a avea anumite probleme de sanatate, avertizeaza un nou studiu. Cercetatorii spun ca utilizarea sporita a smartphone-urilor a fost legata de tulburari psihiatrice, tulburari de somn, probleme oculare si probleme musculo-scheletice.

Studiul a constatat ca adolescentii cu o utilizare zilnica de peste patru ore a smartphone-ului au prezentat rate mai mari de stres, ganduri suicidare si consum de substante, comparativ cu cei cu o utilizare mai redusa. De asemenea, acestia aveau o rata semnificativ mai mare de obezitate, potrivit StudyFinds.

„Smartphone-urile au devenit platforme esentiale in viata tinerilor”, spune profesorul Jong Ho Cha de la Hanyang University Medical Center, intr-un comunicat de presa. „Viata de zi cu zi a adolescentilor este conectata la smartphone-uri in diverse scopuri, iar aceasta tendinta a fost accelerata de inchiderea scolilor si de distantarea sociala din cauza epidemiei COVID-19. Pe masura ce timpul de utilizare a smartphone-urilor creste, tot mai multe dovezi sugereaza ca smartphone-ul este legat de multe efecte adverse asupra sanatatii in randul adolescentilor.”

In mod interesant, studiul sugereaza ca utilizarea moderata a internetului, intre una si doua ore pe zi, poate fi asociata cu o sanatate fizica si mentala mai buna la adolescenti, in comparatie cu cei care nu folosesc deloc smartphone-urile. Cercetatorii noteaza, de asemenea, posibilitatea existentei unei relatii inverse intre utilizarea telefonului si riscurile pentru sanatate.

„Utilizarea excesiva a smartphone-urilor a fost legata de rezultate adverse in ceea ce priveste sanatatea comportamentala, care s-au manifestat atunci cand timpul de utilizare a depasit patru ore pe zi”, explica profesorul Cha. „Aceasta relatie ar putea fi, de asemenea, in directia opusa, deoarece studiile anterioare au aratat ca adolescentii cu dificultati de reglare emotionala ar putea fi mai predispusi la utilizarea excesiva a smartphone-urilor.”

Pentru a ajunge la concluziile lor, echipa a analizat date de la peste 50.000 de adolescenti coreeni colectate printr-un sondaj online. Acestia au observat o crestere semnificativa a utilizarii smartphone-urilor din 2017 pana in 2020, 85,7% dintre adolescentii din 2020 folosindu-si telefoanele mai mult de doua ore pe zi, fata de 64,3% in 2017.

„Constatarile noastre pot ajuta la stabilirea unor orientari privind utilizarea smartphone-urilor pentru adolescenti”, conchide profesorul Cha.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: