externe

„Va fi un dezastru pentru Rusia”. Biden avertizeaza Moscova si anunta ca SUA vor trimite mai multe trupe in Romania si Polonia

Casa Alba a promis un raspuns dur daca trupele ruse vor intra in Ucraina, grabindu-se sa clarifice remarcile presedintelui Joe Biden din timpul conferintei de presa sustinute miercuri cu privire la posibilitatea unei incursiuni „minore”, o formulare confuza care a fost puternic criticata de opozitie, transmite joi AFP.

Daca fortele militare ruse trec granita cu Ucraina, aceasta va constitui o noua invazie care va atrage „un raspuns rapid, sever si unit” din partea Statelor Unite si a aliatilor sai, a indicat purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Jen Psaki.

„Daca este o incursiune minora”, membrii NATO pot fi impartiti in ceea ce priveste amploarea raspunsului, dar daca rusii „fac tot ce sunt in stare cu fortele pe care le-au adunat la granita, va fi un dezastru pentru Rusia”, a afirmat presedintele Biden, care a mai afirmat ca situatia ar putea „scapa de sub control”.

Joe Biden a mai anuntat ca va fi crescuta prezenta militara in Polonia si Romania, in contextul situatiei de la frontierele Ucrainei, pentru ca exista o obligatie in termenii Articolului 5 din Tratatul NATO, de a apara aceste state, precizand ca nu exista o astfel de obligatie fata de Ucraina, desi situatia acesteia este ingrijoratoare.

”Vom creste prezenta militara in Polonia si Romania, pentru ca avem o obligatie sacra in termenii Articolului 5, de a apara aceste state. Ele sunt parte a NATO. Nu avem aceasta obligatie fata de Ucraina, desi suntem foarte ingrijorati de ce se intampla in Ucraina”, a declarat presedintele Biden, intrebat in legatura cu o eventuala invadare a Ucrainei de catre trupele rusesti, dar si cu solicitarile partii ruse vizand mentinerea unei sfere de influenta care implica retragerea trupelor americane si a armelor nucleare din statele fostului bloc sovietic.

„Avem obligatia sacra de a apara Romania si Polonia, ele sunt membre NATO”,a subliniat Biden.

Dupa o serie de discutii diplomatice in Europa saptamana trecuta, Moscova si Washingtonul urmeaza sa incerce din nou vineri sa dezamorseze amenintarea unui nou conflict in Ucraina in cadrul unei intalniri la Geneva intre secretarul de stat american Antony Blinken si omologul sau rus, ministrul de externe Serghei Lavrov.

Dupa ce miercuri s-a aflat la Kiev, secretarul de stat american este asteptat joi la Berlin pentru discutii cu Germania, Franta si Marea Britanie.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: joe biden

Recent Posts

Un roman a calatorit 13 ore prin Uzbekistan pentru a vota: „Sunt 35 de grade”

Un roman a calatorit nu mai putin de 13 ore, in Uzbekistan, pentru a vota…

36 de minute ago

Exit-poll din surse PSD, se prefigureaza o infrangere rusinoasa pentru Gabriela Firea. Burduja este pe locul 4

Un exit-poll difuzat de PSD presei arata ca Gabriela Firea se afla, la ora 12.00,…

O oră ago

Clotilde Armand acuza ca se impart bani pentru voturi in Damaroaia: „Asteapta lumea sa primeasca bani”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a prezentat duminica o fotografie in care sustine ca apar…

59 de minute ago

Sarpe intr-o sectie de votare din Dolj, acesta a fost capturat de jandarmi – Video

Incident mai putin obisnuit intr-o sectie de votare din judetul Dolj. Jandarmii au fost chemati…

53 de minute ago

Valul de violente electorale continua in Germania si in ziua votului. Doi reprezentanti AfD, de extrema dreapta, atacati cu bate de baseball

In Karlsruhe, in sud-vestul Germaniei, doi reprezentanti ai partidului de extrema dreapta AfD au fost…

43 de minute ago

Semn bun? Pentru prima oara in viata, Ion Iliescu a refuzat sa voteze: el nu s-a prezentat la sectia de votare si nu a solicitat nici urna mobila

In timp ce majoritatea politicienilor din prim-planul vietii politice romanesti au fost la vot si…

2 ore ago