Valcov trateaza cu dispret fondurile UE pentru spitale. Guvernul nu le acceseaza pentru ca banii ar fi prea putini

news

Darius Valcov, consilierul economic al lui Dancila, a postat pe Facebook un comentariu batjocoritor legat de fondurile europene alocate Romaniei pentru spitale de catre Comisia Europeana.

„Cifrele nu mint niciodata. Hai sa vedem! Comisia Europeana aloca RO 150 milioane euro pentru studiile si constructia (inclusiv dotarea) a 3 spitale. Studiile, conform BEI, cei care le si elaboreaza, costa 120 milioane euro. Conform acelorasi studii BEI, constructia si dotarea celor 3 spitale costa 1,2 miliarde euro. (Probabil din cele 30 de milioane euro ramase).

Intre timp, statul roman scoate in parteneriat public privat studiul, constructia si dotarea unui spital, cu 140 milioane euro. Asta, ca sa intelegem exact cum stau lucrurile!”, a scris Valcov pe Facebook.

Comentariul lui Valcov vine ca urmare a numeroaselor critici din spatiul public privind lipsa de interes sau de putinta a Guvernului Dancila in privinta accesarii fondurilor UE pentru constructia de spitale. Aceste fonduri sunt nereturnabile.

Unul dintre cei care au sesizat acest aspect este chiar un realizator de la Antena 3, Radu Tudor. El a scris recent pe blogul sau ca Viorica Dancila cauta finantari pentru constructia de spitale, in parteneriat public-privat, in Turcia, in timp ce milioane de euro „zac la Bruxelles neatrase exact pentru aceeasi destinatie”. „De ce este relatia Bucuresti-Bruxelles atat de proasta?”, intreaba Radu Tudor.

Radu Tudor reda pe blogul sau o declaratie triumfatoare, facuta chiar la Antena 3, a lui Dancila privind constructia unui spital la Constanta impreuna cu afaceristi turci dupa care strege pe jos cu Dancila.

‘La intalnirea cu presedintele Erdogan am prezentat proiectele in parteneriat public privat lansate de guvern pe infrastructura si speram ca am starnit interesul partii turce. S-a stabilit comisia mixta in domeniul cooperarii economice, care va avea loc la sfarsitul lunii noiembrie- inceputul lunii decembrie. De asemenea, un lucru foarte important este faptul ca a fost stabilita cresterea volumului schimburilor comerciale de la 7 miliarde, cat avem in prezent, la 10 miliarde de dolari. Presedintele Erdogan, de asemenea, a prezentat interesul partii turce pentru constructia unui spital regional la Constanta, in parteneriat public-privat, un spital cu o mie de paturi’, a declarat, la Antena 3, Viorica Dancila.

Toate bune si frumoase, numai ca solutia unui parteneriat public-privat (PPP) in domeniul spitalelor pune in paranteze sutele de milioane de euro care zac la Bruxelles neatrase exact pentru aceeasi destinatie.

De ce nu se iau banii europeni gratis sa construim spitalele regionale si facem parteneriat public-privat pentru spitale care vor fi deci private, cu taxe mari, pe care nu si le vor permite multi romani?!

Inteleg ca PPP sa functioneze in special pe zona de infrastructura, un domeniu in grava suferinta, iar banii sa fie recuperati prin taxa de 2 euro pe suta de km de autostrada. Cine are masina isi poate permite o taxa atat de rezonabila. PPP ar trebui sa functioneze acolo unde nu exista alte resurse financiare. Dar cata vreme ne laudam cu cresterea economica si avem miliarde de euro fonduri europene la dispozitie, astfel de aranjamente sunt paguboase.

Cei care insa au venituri mici nu-si vor putea permite sa acceseze un spital privat facut de turci la Constanta, in locul unui spital de stat gratuit construit cu fonduri europene.

Aceste detalii nu sunt cunoscute la Guvern? De ce este relatia Bucuresti-Bruxelles atat de proasta? De ce merge domeniul fondurilor europene in continuare atat de prost? De ce este revoltata Corina Cretu, comisar european, pe incapacitatea Guvernului Romaniei?”, a scris Tudor pe blog.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: