Valul de caldura Cerberus: Vremea caniculara matura sudul Europei

externe

temperaturi caniculare, septembrie, Romania, masa de aer africana

Un val de caldura se abate asupra unor parti din sudul Europei si nord-vestul Africii, cu posibile temperaturi record in urmatoarele zile, relateaza BBC.

Se asteapta ca temperaturile sa depaseasca 40C (104F) in unele parti din Spania, Franta, Grecia, Croatia si Turcia.

In Italia, temperaturile ar putea ajunge pana la 48,8C (119,8F). A fost emisa o avertizare de alerta rosie pentru 10 orase, inclusiv Florenta si Roma.

Marti, un barbat a murit dupa ce s-a prabusit pe strada in nordul Italiei.

Presa italiana a relatat ca muncitorul, in varsta de 44 de ani, vopsea liniile de trecere de pietoni in orasul Lodi, in apropiere de Milano, inainte de a se prabusi din cauza caldurii. El a fost transportat la spital, unde a murit ulterior.

„Ne confruntam cu un val de caldura insuportabil”, a scris pe Twitter politicianul italian Nicola Fratoianni.

„Poate ca este cazul ca in orele cele mai fierbinti sa se ia toate masurile de precautie utile pentru a evita tragedii precum cea care s-a intamplat astazi in Lodi”.

Mai multi turisti din tara au lesinat deja din cauza caniculei, inclusiv un britanic in fata Colosseumului din Roma.

De ce a fost atat de cald in aceasta vara

Valul de caldura Cerberus – numit de Societatea Meteorologica Italiana dupa monstrul cu trei capete care apare in Infernul lui Dante – este asteptat sa aduca conditii extreme in urmatoarele zile.

Met Office spune ca temperaturile vor atinge un maxim vineri, iar BBC Weather spune ca zone mari din sudul Europei ar putea inregistra temperaturi de pana la 40 de grade – si posibil chiar mai mari.

Caldura va continua probabil si in weekend, iar in Praga, capitala Cehiei, temperaturile ar putea ajunge pana la 36C (96,8F) sambata, potrivit BBC Weather – mult peste media de 24C (75,2F) din iulie.

Cea mai ridicata temperatura inregistrata vreodata in Europa, de 48,8C (119,8F), a fost inregistrata in apropiere de Siracuza, pe insula italiana Sicilia, in august 2021.

Anul trecut, peste 60.000 de persoane au murit in Europa din cauza caldurii. Teama este ca acest val de caldura ar putea provoca mult mai multe decese in aceasta vara.

Un val de caldura este o perioada de vreme calda in care temperaturile sunt mai ridicate decat se asteapta pentru perioada respectiva a anului.

Expertii spun ca perioadele de vreme exceptional de calda sunt din ce in ce mai frecvente, iar schimbarile climatice inseamna ca acum este normal sa se inregistreze temperaturi record.

Centrul european pentru prognoze meteorologice pe termen mediu a declarat ca, la nivel global, luna iunie a fost cea mai calda din istorie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: