Valurile de caldura actuale erau aproape imposibile fara interventia omului. Studiu: „Atata timp cat vom continua sa ardem combustibili fosili, vom vedea din ce in ce mai multe astfel de situatii extreme”

externe

seceta

Schimbarile climatice provocate de om sunt in mare masura vinovate pentru valurile de caldura intense care au afectat mai multe regiuni ale lumii in aceasta luna, potrivit unui studiu publicat marti, scrie Deutsche Welle.

Intr-o analiza rapida a temperaturilor ridicate actuale, in special in sudul Europei si in sud-vestul SUA, cercetatorii din cadrul grupului World Weather Attribution au concluzionat ca aceasta caldura excesiva ar fi fost practic imposibila fara acumularea continua de gaze in atmosfera.

Pana in prezent, lumea s-a incalzit cu 1,2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale (1850), iar oamenii de stiinta au avertizat ca depasirea unei cresteri de 1,5 C va avea consecinte catastrofale pentru civilizatia umana.

Ce au spus cercetatorii?

Din cauza incalzirii climei, valuri de caldura severe precum cele actuale pot fi asteptate acum aproximativ o data la 15 ani in America de Nord, la 10 ani in Europa de Sud si la cinci ani in China, au declarat cercetatorii.

In cazul in care temperatura globala creste cu 2 C peste nivelurile preindustriale, asa cum ar putea fi cazul daca oamenii nu reusesc sa limiteze emisiile de gaze cu efect de sera, acestea vor avea loc la fiecare doi pana la cinci ani pana in jurul anului 2050, au spus ei.

Valurile de caldura au fost mai fierbinti decat ar fi fost in lipsa schimbarilor climatice, potrivit studiului.

Schimbarile climatice au facut ca valul de caldura din sudul Europei sa fie cu 2,5 grade Celsius mai cald, cel din SUA si Mexic cu 3,6 grade Celsius mai cald, iar cel din China cu 1 grad Celsius mai cald, se arata in studiu.

Numai valul de caldura din China ar fi putut avea loc, din punct de vedere statistic, fara incalzirea globala, au aratat datele utilizate in studiu, dar a fost totusi de 50 de ori mai probabil din cauza schimbarilor climatice.

„Rolul schimbarilor climatice este absolut coplesitor”, a declarat Friederike Otto, cercetator in domeniul climei, de la Institutul Grantham pentru schimbari climatice si mediu de la Imperial College din Londra.

„Atata timp cat vom continua sa ardem combustibili fosili, vom vedea din ce in ce mai multe astfel de situatii extreme”, a adaugat ea.

„Cel mai important lucru este ca ele [valurile de caldura] ucid oameni si distrug vietile si mijloacele de trai ale celor mai vulnerabili”, a spus Otto.

Printre altele, caldura actuala a provocat incendii devastatoare in Grecia, care au dus la evacuari in masa in unele zone.

Cercetatorii au folosit date meteorologice si simulari ale modelelor computerizate pentru a compara climatul actual cu cel din trecut, pentru a vedea in ce masura valurile de caldura actuale se indeparteaza de ceea ce ar fi fost de asteptat in lipsa incalzirii globale.

Desi rezultatele nu au fost inca revizuite de colegi, tehnicile folosite in cadrul studiului sunt considerate valide din punct de vedere stiintific.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: