Variantele lui Iohannis: „Nu accept sa nominalizez un premier din partea dvs. pentru ca v-ati comportat iresponsabil”. CTP detaliaza ce poate face presedintele

analize

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a explicat la Digi24 care sunt optiunile pe care Klaus Iohannis le are in urmatoarea etapa a crizei politice, numirea unui nou premier. O varianta ar fi sa aleaga un premier care nu face parte din coalitia PSD-ALDE: „Nu accept sa nominalizez un premier din partea dvs, pentru ca v-ati comportat iresponsabil”.

„Presedintele poate juca in mai multe feluri aici. Are mai multe posibilitati. Mai intai, Dragnea are el insusi o mare problema cu alegerea persoanei pe care o va comunica luni. Trebuie sa fie o persoana cu care sa nu mai aiba probleme de tip Grindeanu, pentru ca asa ceva i-ar fi fatal lui Dragnea. Sa fie o persoana care sa execute fara cracnire toate ordinele lui Dragnea si sa respecte programul de guvernare ca pe Coran. In acelasi timp, sa fie o persoana cu o anume imagine, personalitate. Nu poti pune un personaj foarte obedient, dar sters complet in fruntea guvernului si nici sa-i dai ocazia lui Iohannis sa-l respinga.

Iohannis poate accepta candidatul PSD- ALDE. Poate sa nu-l accepte si sa ceara altul, ceea ce ar pune in mare dificultate PSD-ALDE si pe Dragnea. Pentru ca daca il vor gasi greu pe primul candidat, nu vreau sa fiu in pielea lui Dragnea cat de greu ii va fi sa gaseasca al doilea. Daca Iohannis alege o alta posibilitate, sa spuna PSD-ALDE: nu accept sa nominalizez un premier din partea dvs, pentru ca v-ati comportat iresponsabil in aceste zile, in raport cu interesul national si cu Romania, dincolo de luptele de partid si sa numeasca pe cineva din afara coalitiei.

Acel cineva putand sa obtina o noua majoritate in Parlament pentru ca actuala majoritate e la limita. Presedintele poate identifica o alta posibila majoritate. Sau e respins de parlament candidatul propus de Iohannis. Mai propune unul. Daca e respins, intram in anticipate. Chiar daca PSD ar castiga anticipatele, sigur n-ar mai face 48,5%. Se va intoarce spre acel 35% standard. Din acel moment, s-a incheiat epoca, sa-i spun epoca Nicolae Ceausescu in PSD”, a declarat Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: