Vasluienii i-au aruncat pe cei de la Chevron din tara, iar acum le-am luat si 73 de milioane de dolari

news

Compania petroliera Chevron va plati Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) suma de 73.450.000 de dolari, in urma rezilierii a trei acorduri petroliere de concesiune fara respectarea obligatiilor financiare prevazute de Legea petrolului, informeaza Guvernul.

Conform sursei citate, decizia apartine Curtii Internationale de Arbitraj de pe langa Camera Internationala de Comert de la Paris (ICC Paris), cea mai importanta institutie de arbitraj comercial international, care a fost solicitata sa se pronunte in litigiul dintre Chevron si ANRM, aceasta din urma fiind o agentie de stat.

Reamintim ca americanii de la Chevron au renuntat la investitii in urma scandalului de la Pungesti, unde localnicii ajutati de organizatii ecologiste au protestat impotriva exploatarilor de sist din Vaslui. Revolta de la Pungesti a izbucnit in octombrie 2013 la cateva zile dupa ce compania americana Chevron a obtinut permisul de constructie a sondelor de explorare a gazelor de sist in judetul Vaslui. Mai mult decat atat, compania a obtinut toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru explorarea solului in perimetrul Silistea. Protestatarii au intitulat aceste manifestatii drept Miscarea de rezistenta de la Pungesti.

Potrivit Executivului, ANRM si Chevron Romania Holdings au incheiat, pe 3 martie 2011, trei acorduri de concesiune pentru exploatare – dezvoltare – explorare in perimetrele EX-17 Costinesti, EX-18 Vama Veche si EX-19 Adamclisi, aprobate prin hotarari de guvern, care prevedeau obligatii minime de explorare asumate de Chevron.

In noiembrie 2014, Chevron a informat ANRM ca renunta la acordurile de concesiune. ANRM a refuzat sa emita, insa, decizia de incetare a concesiunii, pentru nerespectarea, de catre compania petroliera, a articolului 40 din Legea petrolului. Chevron nu a pus la dispozitia autoritatii competente `suma reprezentand contravaloarea lucrarilor prevazute in programul minimal de explorare stabilit prin acordul petrolier si al celor de dezvoltare si exploatare, scadente la data notificarii renuntarii si neexecutate din motive imputabile titularului acordului petrolier¬, se arata in comunicat.

Compania americana s-a adresat Curtii de Arbitraj in iunie 2015, solicitand sa se constate ca si-a indeplinit obligatiile prevazute de acordurile petroliere cu ANRM pentru incetarea contractelor.

Pana la finalul anului 2015, ANRM a depus la Curtea de Arbitraj de la Paris atat raspunsul fata de cererea de arbitrare, cat si o cerere reconventionala prin care formula revendicari financiare rezultate din contractele de concesiune. In perioada 19 – 23 iunie 2017 au avut loc la Paris audierile finale din dosarul arbitral Chevron vs. ANRM (21138/MHM), iar decizia Curtii de Arbitraj a fost pronuntata in favoarea ANRM, informeaza comunicatul Guvernului.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: