„Vesti bune pentru Romania”. Ursula von der Leyen anunta ca PNRR-ul Romaniei a fost aprobat

news

Sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anuntat joi seara ca a fost aprobat PNRR-ul Romaniei de catre Consiliul UE.

„Vesti bune pentru Romania. Consiliul a aprobat #PNRR-ul. Punerea sa in aplicare poate incepe acum!

#NextGenerationEU va furniza 29,2 miliarde EUR pentru stimularea tranzitiei verzi si digitale si construirea unei economii mai reziliente in Romania”, a anuntat sefa CE pe Twitter.

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a facut apel catre partidele parlamentare pentru un pact politic care sa permita o dezbatere rapida in Parlamentul Romaniei pentru implementarea PNRR.

„PNRR nu este important doar pentru ca ne aduce bani. PNRR este important pentru ca vine cu reforme de care statul roman are nevoie. Reformele din PNRR sunt puse acolo pentru a rezolva recomandarile pe care Comisia Europeana le face in rapoartele de tara de zece ani de zile Romaniei. De exemplu, de zece ani de zile Comisia Europeana ne spune ca avem o problema cu sistemul de pensii.

In PNRR exista mai multe astfel de reforme care ar trebui sa faca din statul roman un stat mai responsabil. Sunt reforme pe care le putem face, reforme pentru care noi, politicienii, ne putem intelege intre noi, nu reforme la care doar visam. Trebuie ca partidele politice sa agreeze doua lucruri: in primul rand, daca guvernul sau guvernele care vor fi in functie nu vor putea sa rezolve problema, atunci Parlamentul va legifera in regim de urgenta, ceea ce se poate face. In al doilea rand, hai sa discutam pe substanta, sa nu facem din PNRR doar prilej de lupte politice. Apelul meu catre partide ar fi: haideti sa discutam din timp aceste reforme”, a afirmat Cristian Ghinea, joi.

Totodata, Cristian Ghinea a anuntat crearea unei organizatii prin care va monitoriza implementarea PNRR. „Astept cat mai multi oameni sa ne scrie pe vreau@otaracaafara.eu. Acolo primim sugestii si idei”, a precizat el.

Miza PNRR si tintele importante pe care trebuie sa le atingem, pana in 2026:

Apa si canalizare:

– 1.600 km retele de apa construite – in localitati cu peste 2000 locuitori
– 2.500 km retele de canalizare in localitati peste 2.000 de locuitori; 400 de retele de canalizare in cele cu mai putin de 2.000 de locuitori
88.400 de gospodarii conectate prin programul national „Prima conectare la apa si canalizare”

Paduri:

– Programul National de impadurire: 56.700 de hectare noi de padure plantate. 3.150.000 de metri patrati noi suprafete de paduri urbane create

Deseuri:

– 13.800 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea selectiva a deseurilor

Transport:

– 429 de kilometri de autostrada nou construiti

– 48% din punctele negre eliminate, acolo unde sunt cele mai multe accidente rutiere

– 2.851 km cale ferata construiti/modernizati, intre care: 315 km de cale ferata modernizata si cu sistem inteligent de management al traficului instalat; 110 km de cale ferata electrificata

– 12.7 km de retea noua de metrou (Bucuresti si Cluj): 5,2 km in Bucuresti si 7,5 km in Cluj

Valul Renovarii:

Renovarea energetica moderata/aprofundata a cca 4,3 milioane metri patrati de blocuri de locuinte (circa 1.000 – 1500 blocuri) si respectiv 2,3 mil. mp de cladiri publice (circa 2.000 de cladiri).

Energie:

Instalarea si conectarea la retea a cel putin unei capacitati suplimentare de 3.000 MW de energie din surse regenerabile (eoliana si solara)
Reteaua de distributie a gazelor regenerabile din regiunea Oltenia trebuie sa fie finalizata si functionala si va transporta cel putin 20% gaz regenerabil atunci cand va fi pus in functiune complet.

Transformare digitala:

– 8,5 milioane cetateni vor avea cartea de identitate electronica

– Cel putin 60 de institutii de sanatate publica digitalizate si 200 de facilitati de sanatate publica vor beneficia de sisteme IT si infrastructura digitala

Reforma ANAF:

60% dintre toate serviciile pentru persoanele juridice platitoare de taxe disponibile la sfarsitul anului 2024 vor fi accesibile online. In prezent, doar 45% din aceste servicii sunt disponibile online.

Ponderea veniturilor colectate raportat la PIB creste cu cel putin 2.5 puncte procentuale;

Reducerea decalajului TVA cu 5 puncte procentuale in 2026 comparativ cu valoarea din 2019

600.000 case marcat conectate la sistemul IT ANAF

500.000 de contribuabili inrolati suplimentar in SPV

Reforma pensiilor:

– Intrarea in vigoare a legislatiei necesare pentru a asigura sustenabilitatea pilonului II de pensii

– Reforma legislatiei pentru pensii pentru a face sustenabila si mai echitabila; reforma pensiilor speciale

Mediul de afaceri si cercetare:

– 5.400 de contracte de finantare prin Schema de minimis pentru digitalizarea IMM-urilor

– 280 de contracte de finantare prin Schema de minimis pentru ajutarea firmelor din Romania in procesul de listare la bursa

Fondul local:

– 4.142 locuinte pentru tineri din comunitati/grupuri vulnerabile

– 1.104 locuinte pentru specialisti in sanatate si educatie

Vor fi achizitionate si receptionate pana in Trim. II, 2026, – 1135 vehicule noi nepoluante cu zero emisii gaze de esapament (200 buc. – autobuze electrice/hidrogen 12-18m, 515 buc. – autobuze electrice/hidrogen 10m, 50 buc. – tramvaie, 50 buc. -– troleibuze cu baterii 12-18m, 320 buc – microbuze electrice/hidrogen).

– 13.200 puncte de incarcare functionale, pentru vehicule electrice. In total, in 2026, vor fi 20.000 la nivel national.

Turism:

– 12 rute (trasee) culturale dezvoltate si marcate

– Finantarea, pentru prima oara in Romania, de muzee si memoriale ale opresiunii: Muzeul Holocaustului si muzee ale opresiunii comuniste.
3.000 de km de trasee velo nationale

– 40 de IMM-uri active in domeniul productiei si distributiei de filme finantate pentru a dezvolta continut digital

Sanatate:

200 de centre comunitare construite sau renovate, care au dotari noi si personal.

3.000 de cabinete ale medicilor de familie sau asociatii de cabinete echipate sau renovate, acordand prioritate cabinetelor situate in regiuni si zone mai putin dezvoltate.

300 de comunitati slab deservite, inclusiv comunitatea roma, vor avea acces la asistenta medicala comunitara

25 de unitati de terapie intensiva pentru nou-nascuti echipate, inclusiv cu ambulante pentru nou-nascuti (pentru centrele regionale)

25 de unitati sanitare publice/spitale publice care beneficiaza de infrastructura noua

30 de facilitati nou construite/renovate si dotate care furnizeaza asistenta medicala ambulatorie

Social:

Retea de centre de zi: 150 de servicii comunitare pentru copiii in situatii de risc: (mentinerea a 4.500 de copii in familie)

150 de servicii comunitare pentru persoanele cu dizabilitati (1.600 de persoane cu dizabilitati, pe an)

Introducerea Venitului Minim de Incluziune:

– adoptarea modificarilor legislative necesare; Beneficiarii directi vor fi cel putin 30% din actualii beneficiari de Venit minim garantat (VMG) si Alocatie pentru sustinerea familiei (ASF). 56.700 –beneficiari eligibili ai Venitului Minim de Incluziune, in plus fata de beneficiarii eligibili actuali de venit minim garantat / alocatie de sustinere a familiei.

– Tichete de munca:Cel putin 30 000 beneficiari (care vor angaja lucratori casnici) prin intermediul tichetelor de munca; Cel putin 60 000 de lucratori casnici/prestatori care vor presta servicii prin intermediul tichetelor de munca.
– 50 de servicii comunitare modernizate pentru persoane cu dizabilitati.
– 55 de noi servicii comunitare pentru persoanele cu dizabilitati.

Reforma administratiei:

Un sistem de recrutare-pilot pe modelul EPSO european pentru administratia centrala, in 2022, urmat de replicarea la nivel national pe baza lectiilor invatate, incepand cu 2023

Un sistem nou multi-anual de planificare pentru nevoile de recrutare din sectorul public

Introducerea unui sistem de recrutare nou pentru inaltii functionari publici care interzice politizarea functiilor

Educatie:

110 de crese infiintate si operationalizate si 412 servicii complementare (in localitatile izolate, dezavantajate)

2.500 de scoli incluse in programul de abandon vor fi complet digitalizate prin achizitionarea echipamentului necesar (tablete, imprimante, routere).

Cresterea cu cel putin 60% a numarului de studenti inscrisi in ruta completa de invatamant dual.

Cel putin 5.200 de scoli dotate cu resurse tehnologice noi pentru laboratoarele IT

Cel putin 3.600 de scoli dotate cu infrastructura si echipamente tehnologice noi

3 consortii scolare rurale create pentru a consolida mediul educational rural

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: