Viata femeilor afgane se imbunatatise semnificativ pana la caderea Kabulului. In regimul talibanilor, nicio fata nu era inscrisa la liceu

actualitate

In ultimii 20 de ani, viata multor persoane din Afganistan s-a imbunatatit constant, iar femeile au inregistrat unele dintre cele mai mari schimbari, arata BBC in contextul in care talibanii au revenit la putere in aceasta tara.

Caderea regimului taliban a permis unele schimbari si progrese semnificative in ceea ce priveste drepturile si educatia femeilor.

In 1999, nicio fata nu era inscrisa la o scoala secundara si doar 9.000 de fete frecventau scolile primare.

In prezent, 3,5 milioane de fete merg la scoala, iar aproximativ o treime dintre studentii din universitatile publice si private sunt femei.

De asemenea, femeile au participat la viata publica, ocupand functii politice si urmarind oportunitati de afaceri.

Nu este clar cum s-ar putea schimba toate acestea.

Talibanii au promis ca femeile se vor bucura de drepturi in conformitate cu sharia, sau legea islamica. De asemenea, ei spun ca nu se mai opun educatiei fetelor.

Dar, potrivit Human Rights Watch, foarte putini oficiali talibani din zonele pe care le controleaza permit efectiv ca fetele sa mearga la scoala dupa pubertate.

ortul burqai, un val care acopera corpul integral, nu va fi obligatoriu pentru femei, deoarece „exista diferite tipuri de val”, a anuntat marti un purtator de cuvant al talibanilor care au preluat puterea in Afganistan, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Cand talibanii au condus aceasta tara, intre anii 1996-2001, scolile de fete erau inchise, femeile nu puteau sa calatoreasca si nici sa lucreze, fiind obligate sa poarte in public burqa, un val care acopera intreg corpul si chipul, cu o plasa din panza la nivelul ochilor.

„Burqa nu este singurul hijab (val) care poate fi purtat, exista diferite tipuri de hijab care nu se limiteaza la burqa”, a declarat Suhail Shaheen, purtator de cuvant al biroului politic al gruparii talibane la Doha, pentru canalul britanic Sky News.

Shaheen nu a precizat care sunt celelalte tipuri de hijab ce vor fi considerate acceptabile de talibani.

Odata cu revenirea la putere a talibanilor, care au aplicat o versiune ultrariguroasa a legii islamice, numeroase tari si organizatii de aparare a drepturilor omului s-au declarat preocupate de soarta fetelor si femeilor din Afganistan.

„Ele pot primi o educatie, de la scoala primara pana la universitate. Noi am anuntat aceasta politica in cadrul unor conferinte internationale, la cea de la Moscova si aici la conferinta de la Doha cu privire la Afganistan”, a explicat Shaheen.

Mii de scoli in zonele controlate de talibani sunt in continuare deschise, a precizat el.

Saptamana trecuta, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a calificat „in special oribil si sfasietor sa vada ca drepturile capatate cu greutate de fetele si femeile afgane sunt pe cale sa le fie luate” in zonele aflate sub controlul talibanilor.

Sub regimul precedent al acestei grupari radicale, femeile nu-si puteau parasi domiciliul decat insotite de un „mahram”, un insotitor masculin din familia lor.

Flagelarile si executiile, inclusiv lapidarile pentru adulter, erau practicate in pietele oraselor si pe stadioane.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: