Viata invinge bombele Rusiei. Cum functioneaza al doilea oras al Ucrainei, Harkov, aflat la doar 42 km de granita cu Rusia: „Strazile sunt pline, cafenelele sunt ocupate”

externe

Harkov

Pentru un oras atacat frecvent de Rusia, Harkov, in nord-estul Ucrainei, functioneaza surprinzator de bine: strazile sunt pline de activitate in timpul zilei, cafenelele sunt ocupate si exista chiar si viata de noapte, noteaza Reuters.

Oficialii din oras spun ca aproximativ 1,2 milioane de oameni au ramas in cel de-al doilea oras al tarii – fata de aproape 2 milioane inainte de invazia Moscovei din 24 februarie 2022 – in ciuda amenintarii reprezentate de valurile de atacuri rusesti cu rachete si drone.

Printre acestia se numara unii care s-au intors in oras, centru cultural si stiintific, dupa ce au cautat siguranta relativa din vestul Ucrainei la inceputul razboiului, cand trupele rusesti au ajuns la periferia orasului.

Ei au facut acest lucru in ciuda riscului de a trai intr-un oras care se afla aproape de linia frontului si la doar 42 km de granita cu Rusia.

„Am simtit mai multa viata aici intr-o singura zi decat trei luni acolo”, a declarat Kateryna Pereverzeva, un editor de reviste in varsta de 29 de ani, care s-a intors dupa trei luni.

Asezata intr-o cafenea confortabila din centrul orasului, ea a declarat pentru Reuters ca nu are intentia de a pleca din nou, in ciuda intensificarii atacurilor rusesti.

Ultimul val a inceput la 29 decembrie anul trecut, cand cel putin trei persoane au fost ucise la Harkov si 31 in intreaga Ucraina, intr-unul dintre cele mai mari atacuri aeriene rusesti din razboi de pana acum.

De atunci, 17 persoane au fost ucise si 168 au fost ranite numai in oras, potrivit Natiunilor Unite. In cea mai mortala zi de la intensificarea atacurilor, 10 persoane au fost ucise si zeci ranite in mai multe lovituri, pe 23 ianuarie.

O familie de cinci persoane si un cuplu in varsta au fost ucisi intr-un atac cu drone asupra unui depozit de petrol pe 9 februarie.

Hoteluri, cladiri istorice si blocuri de apartamente au fost, de asemenea, lovite, iar printre armele lansate asupra Harkovului in ultimele saptamani s-au numarat rachete din Coreea de Nord, potrivit autoritatilor ucrainene.

Harkovul este mai putin bine protejat de apararea aeriana decat capitala Kiev si este mai vulnerabil la rachetele lansate din apropiere.

In ciuda pericolului frecvent, in Harkov exista viata agitata in timpul zilei, iar multe afaceri afectate de lovituri isi revin rapid, a declarat Nataliia Popova, consilier al consiliului regional.

Dar orasul se simte sub asediu, iar fatadele magazinelor inchise cu scanduri servesc ca o amintire constanta a razboiului. Arhitectura istorica a orasului, un amestec impresionant de structuri din epoca tarista si sovietica, este, de asemenea, marcata de urmele lovoturilor de artilerie.

Noaptea, o liniste stranie pune stapanire pe oras atunci cand bulevardele sale largi se intuneca chiar inainte de ora de stingere a stingerii de la ora 23.00.

„Simti aceasta iluzie a unei vieti linistite”, a declarat Mykola Demydenko, in varsta de 26 de ani, care si-a deschis o frizerie in centrul orasului vara trecuta. La sfarsitul lunii decembrie, o drona ruseasca s-a izbit de o cladire din apropierea casei si atelierului lui Demydenko, aruncand in aer ferestrele atelierului.

In momentul in care Ucraina si-a castigat independenta in 1991, orasul era puternic rusificat si era un bastion al politicii pro-Moscova.

Dar razboiul a inversat aceasta dinamica, a declarat Anton Nazarko, cofondator al unui nou centru de arta si de spectacole, care spune ca Harkov are acum o „oportunitate istorica” de a-si crea o identitate libera de influenta rusa.

Intr-o seara rece recenta, tinerii au trecut de securitatea stricta si s-au inghesuit intr-un spatiu industrial numit Centrul pentru o noua cultura, care a fost candva o fabrica de echipamente de refrigerare din epoca sovietica, pentru un concert de muzica electronica.

„Daca nu vrem ca orasul sa piarda aceasta scanteie creativa, trebuie sa facem lucrurile chiar acum, sa incepem sa construim chiar acum”, a spus Nazarko, in varsta de 37 de ani, in timp ce in fundal rasuna un bas puternic.

Oficialii locali au semnalat un interes similar in formarea unei noi identitati, parte a unei campanii nationale de rupere a legaturilor culturale si istorice cu Moscova.

In noiembrie, teatrul national de opera si balet din Harkov a comandat un imn al orasului, iar primarul Ihor Terekhov a propus redenumirea unei strazi centrale dupa filozoful ucrainean Hryhoryi Skovoroda in locul poetului rus Alexander Puskin.

Ca si in alte orase bombardate de Rusia, oamenii din Harkov au invatat sa se adapteze. Aflata in apropierea propriei cladiri de apartamente grav avariate, Popova, care consiliaza oficiali regionali in domeniul afacerilor umanitare, a explicat de ce holurile si baile ofera cea mai buna protectie la care pot spera localnicii atunci cand se ascund de loviturile aeriene.

Adaposturile antiaeriene sunt de putin folos atunci cand rachetele balistice lovesc cu putin timp inainte.
„Pentru ca, sa fim sinceri: sa te indrepti spre vreun subsol in 40 de secunde sau sa fugi la metrou este nerealist”, a spus Popova.

Ea a supravietuit unei lovituri din 2 ianuarie asupra curtii sale, fugind in baie cu fiul ei mic. Din cauza amenintarii aproape instantanee, a spus ea, multi localnici se bazeaza pe canalele Telegram, ai caror administratori ucraineni depisteaza singuri lansarile, economisind secunde vitale.

ONU a declarat ca cel putin 79 de rachete si drone au lovit zone rezidentiale din Harkov incepand cu 29 decembrie.

Rezidentii au devenit atat de familiarizati cu diferitele lovituri primite, a declarat Pereverzeva, editorul revistei, incat sunt adesea capabili sa le diferentieze pe unele de altele. „O racheta S-300 (racheta cu raza lunga de actiune) care loveste undeva aproape de tine nu este la fel de zgomotoasa ca o racheta Iskander (racheta cu raza scurta de actiune) care aterizeaza departe”, a spus ea.

Cum arata Harkov inainte de atacurile Rusiei:

Foto: Deposit Photos

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: