Victor Rebengiuc a implinit 90 de ani. Mircea Cartarescu: „Un om adevarat, un mare actor, o mare constiinta”

news

Actorul Victor Rebengiuc implineste astazi varsta de 90 de ani. Actorul joaca in continuare pe marile scene din Romania.

„Victor Rebengiuc la 90 de ani. Un om adevarat, un mare actor, o mare constiinta. La Multi Ani!”, a transmis scriitorul Mircea Cartarescu pe Facebook.

Pe langa activitatea artistica, Rebengiuc s-a implicat activ si in marile dezbateri din societatea romaneasca, fiind participant si la protestele pro-justitie din Piata Victoriei.

„Mi-am asumat riscul de a nu ma inscrie in partidul comunist. Atunci cand directorul teatrului imi spunea sa ma alatur alaiului de artisti care aducea «un omagiu conducatorului iubit» in diferite spectacole, eu raspundeam scurt: «Domnule, nu sunt lautar. Lasa-ma in pace! ». Nu-i pot intelege pe colegii mei care i-au adus osanale lui Ceausescu si i-au compus poezii frumoase, adica au facut mai mult decat era cazul sa faca, numai ca sa ajunga directori sau sa ocupe alte functii importante.

Totusi, unii dintre noi si-au pastrat coloana vertebrala si nu au intrat in jocul acesta murdar. Ion Caramitru, Gina Patrichi, Mariana Mihut sunt primele exemple care-mi vin in minte. Deci se putea si altfel! Talentul nu avea cum sa ni-l ia nimeni. Nu pot sa fac un Hamlet PSD-ist sau taranist. Eu trebuie sa-mi exprim ideile si parerile mele“, spunea actorul in volumul „Victor Rebengiuc – Omul si actorul“, aparut la editura Humanitas.

Citeste si: Rebengiuc, despre Ion Iliescu: „Cand l-am vazut zambind cu gura pana la urechi, nu mi-a mai placut”

Pe 23 decembrie 1989, Victor Rebengiuc a venit la Televiziune cu un sul de hartie igienica.

„Pe 23 ma uitam la televizor si vedeam cum apareau tot felul de neaveniti care tineau discursuri inepte. Tudor (fiul sau – n.r.) m-a intrebat: «Da’ tu nu faci nimic?» Si atunci am luat hartia igienica si m-am dus la televiziune. Voiam de mult sa fac acest gest si cred ca a fost cel mai potrivit moment. Stiu ca am luat multa lume prin surprindere. Le-am spus ca oamenii care au mancat rahat si care ne-au umplut ochii, viata si urechile cu Ceausescu in sus si cu Ceausescu in jos ar cam trebui sa dispara.

Hartia aia trebuia sa stearga niste urme. Cum poti sa ai nerusinarea ca, dupa ce ai recitat poezii cu el eroul si ea savanta, sa ne mai vorbesti la televizor? Ar trebui sa te faci nevazut. Dar asta cere verticalitate si caracter. Ce sa ne spuna oamenii astia care il proslaveau pe Ceausescu? E adevarat ca noua ne lipseste simtul ridicolului si o anumita demnitate“, a adaugat actorul.

Citeste si: Cum a pus la punct Victor Rebengiuc un securist PSD in direct la RTV: „Planeta e bolnava si ascultam fel de fel de fosti securisti care vin si spun ca nu e bine sa fie stare de alerta”

De la debutul sau in teatru, care a avut loc pe scena Teatrului National Craiova (1956), si pana astazi, nu exista rol interpretat de Victor Rebengiuc care sa nu-i poarte amprenta, iar publicul sa nu aprecieze si aplaude imensul sau talent. In cinematografie, si-a facut debutul cu productia „Mandrie” (1956), regizata de Marius Teodorescu. Dupa rolul magistral din „Padurea spanzuratilor”, in regia lui Liviu Ciulei, artistul devine cu adevarat o figura majora a cinematografiei romanesti si datorita modului in care a dat viata personajului din „Morometii” lui Stere Gulea. A jucat in filmele lui Dan Pita („Tanase Scatiu”, „Dreptate in lanturi”, „Faleze de nisip”, „Omul zilei”), Lucian Pintilie („De ce trag clopotele, Mitica?”, „Balanta”, „Prea tarziu”, „Paradisul ultimelor opriri”, „Niki si Flo”, „Tertium non datur”), Radu Jude („Aferim”), Horatiu Malaiele („Nunta muta”), iar pe scena, in piesele regizate de Liviu Ciulei, Radu Penciulescu, Andrei Serban, Catalina Buzoianu, Yuri Kordonsky, Tompa Gabor, Alexandru Dabija si altii.

A primit numeroase premii si distinctii, printre care Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite in domeniul artei dramatice” si Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, in 2017. UNITER i-a oferit in mai multe randuri premiul pentru cel mai bun actor in rol principal, asa cum a fost in 1993 pentru rolurile Svetlovidov si Smirnov in spectacolul „Comedii… comedii”, la Teatrul Odeon, si Iosef Kaplan in „Forma mesei”, la Teatrul Bulandra, pentru rolul Dodge in spectacolul „Copilul ingropat”, la Teatrul Bulandra (anul 1997), pentru rolul Preobrajenski din spectacolul „Inima de caine“, la Teatrul National „I.L. Caragiale“ din Bucuresti (2006) sau pentru rolul Willy Loman in spectacolul „Moartea unui comis voiajor” la Teatrul Bulandra (2009) si pentru „Regele moare (2018). Uniunea Teatrala din Romania i-a acordat in 2003 Premiul pentru intreaga activitate, iar in 2014 pe cel pentru Excelenta.

Intre anii 1991 si 1996 a fost rector al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „Ion Luca Caragiale”, in 2008 fiindu-i acordat titlul de Doctor Honoris Causa din partea UNATC.

Il putem vedea pe scena TNB in „Regele Moare”, alaturi de actrita Mariana Mihut, cea care ii este partenera de viata din anul 1965.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: