Victorie a Opozitiei. Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei ia in discutie ordonantele negre ale lui Tudorel Toader

politica

Tudorel Toader, unealta PSD.

Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) va dezbate, pe 6 martie, cererea PNL de a sesiza Comisia de la Venetia in legatura cu OUG 90/2018 privind Sectia pentru anchetarea magistratilor si OUG 7/2019 privind modificarea legilor justitiei.

Conform proiectului de agenda obtinut de Mediafax, reuniunea APCE va avea loc pe 6 martie la Paris, intre orele 10.00 si 17.30, ora Romaniei, iar scrisoarea PNL figureaza la punctul 10 pe ordinea de zi a sedintei.

„Urmare a aparitiei OUG 7/2019, in ultimele zile in Romania se inregistreaza proteste ale magistratilor pe scara fara precedent. Ele au fost generate de noile prevederi care transforma SIIJ, in mare masura, intr-un parchet de sine statator, ceea ce genereaza temeri privind un efect intimidant asupra magistratilor. Noua prevedere a posibilitatii de eliberare din functie a magistratilor pentru neindeplinirea conditiei de ”buna reputatie”, un criteriu care poate fi interpretat arbitrar, ridica si ea mari semne de intrebare. O alta prevedere care poate influenta negativ actul de justitie este cea cu privire la limitarea interimatului la 45 de zile pentru pozitiile de procurori de rang inalt ce risca sa genereze blocaje in functionarea Parchetului General sau DNA”, precizeaza liberalii in scrisoarea adresata APCE.

„De asemenea, principiul separarii carierelor judecatorilor si procurorilor, sustinut pana recent si de majoritatea parlamentara si legiferat de Parlament, va fi brusc abandonat prin posibilitatea oferita judecatorilor de a prelua functii de procurori de rang inalt in anumite conditii. Dincolo de toate acestea, numerosi specialisti considera ca textul OUG 7/2019 ridica probleme de neconstitutionalitate. Alte elemente preocupante sunt circumstantele de adoptare a OUG 7/2019: fara o justificare convingatoare a urgentei, fara informarea Comisiei Europene si fara a existe o consultare reala a CSM”, completeaza sursa citata.

In concluzie, liberalii sustin ca este necesara aceasta cerere catre APCE pentru ca la randul ei Comisia sa solicite o opinie Comisiei de la Venetia in legatura cu OUG 90, 92 si 7 care vizeaza modificarea Legilor Justitiei si infiintarea Sectiei de anchetare a magistratilor.

„PNL apreciaza ca este necesara aceasta noua solicitare catre Comisia APCE de a avea bunavointa de a formula mai departe o cerere de Opinie din partea Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) cu privire la OUG 7 din 20 februarie 2019, dar si cu privire la OUG 90 din 10 octombrie 2018 prin care a accelerat si mai mult pregatirile pentru functionarea SIIJ, OUG 92 din 16 octombrie 2018 prin care legile abia adoptate au suferit noi modificari, precum si in privinta posibililelor altor modificari promovate de Guvern in domeniul justitiei si in domeniul penal pana la momentul analizei expertilor Comisiei de la Venetia. Mentionam faptul ca OUG 7 din 20 februarie 2019 nu a fost inca adoptata de catre Parlament, procedura legislativa este in curs si amendarile sunt posibile. De asemenea, OUG 92 din 16 octombrie 2018 nu a fost inca adoptata de catre Parlament, procedurile fiind in curs de desfasurarea. In ceea ce priveste, OUG nr.90 din 10 octombrie 2018, aceasta a fost adoptata de catre Parlament si Curtea Constitutionala a Romaniei a fost sesizata de catre PNL si USR, opozitia criticand neconstitutionalitatea evidenta a actului normativ”, a conchis sursa mentionata.

Din delegatia romana la APCE fac parte senatorul PNL Alina Gorghiu, deputatul PNL Ionut Stroe, senatorul PNL Viorel Badea, deputatul PNL Cezar Preda si deputatul PNL Mugur Cozmanciuc, acestia fiind si semnatarii scrisorii adresate forului european.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: