Victorie la nord de Harkov: „Am ajuns la granita cu Rusia. Domnule presedinte, am reusit!”

externe

O unitate ucraineana care lupta la nord de Harkov anunta ca a ajuns la granita cu Rusia: „Am ajuns la granita cu Rusia. Domnule presedinte, am reusit!”.

O inregistrare video difuzata de unitate arata un mic grup care transporta un tarus albastru si galben pana la linia de frontiera, precizeaza CNN.

Armata ucraineana a declarat luni ca, in jurul Harkovului, „inamicul isi concentreaza principalele eforturi pentru a-si mentine pozitiile si a impiedica inaintarea trupelor noastre” in directia frontierei.

In ultimele zile, fortele ucrainene au avansat spre granita in mai multe locuri la nord si est de Harkov, al doilea oras ca marime al tarii inainte de inceperea invaziei, pe masura ce fortele rusesti s-au retras.

Oficialii ucraineni au declarat saptamana trecuta ca au eliberat sate de la periferia orasului.

Ocupantii rusi au primit ordin de la Kemlin sa pregateasca un referendum in regiunile Herson si Zaporojie in urmatoarele luni, a declarat intr-o interventie televizata luni un consilier al ministrului ucrainean de interne, Vadim Denisenko, citat de EFE.

„Exista instructiuni din partea Moscovei ca in cateva luni sa se ajunga la organizarea unui referendum. In acest moment, ei nu inteleg inca foarte clar despre ce sa fie acest referendum, dar se vor concentra pe pregatirea terenului pentru consultare”, a declarat oficialul ucrainean, citat de agentia Unian.

Consilierul citat a mentionat ca „rusii incearca sa-si consolideze prezenta pe cat pot” nu doar in orasul Energodar, din regiunea Zaporojie, ci si in alte parti.

„Ei incearca sa-si impuna puterea, in multe asezari isi instaleaza ‘supraveghetori’, adeseori din lumea criminala”, a spus Denisenko, adaugand ca sunt cazuri cand amante si rude apropiate sunt instalate in functii.

La randul sau, presedintele administratiei militare regionale din Herson, Ghennadi Laguta, a declarat ca ocupantii colecteaza datele personale ale rezidentilor pentru alegeri si si-a exprimat convingerea ca oamenii din Herson sustin Ucraina si nu vor merge la referendum.

Rusii planuiesc sa efectueze un „recensamant” al populatiei din regiunea Herson, la fel cum au facut si in peninsula Crimeea, anexata de Rusia in 2014, noteaza Unian.

Mai mult despre:

Comentarii: